Dombrovskis pieļauj, ka šo gadu izdosies noslēgt ar mazāku budžeta deficītu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) šodien žurnālistiem pieļāva, ka šo gadu izdosies noslēgt ar mazāku valsts budžeta deficīta līmeni, nekā aizdevējiem apsolītie 8,5% no iekšzemes kopprodukta.

Premjers pēc valdības sēdes informēja, ka šā gada septiņos mēnešos, rēķinot pēc naudas plūsmas principa, valsts budžeta deficīts bijis 2% no IKP. Šajos rādītājos gan nav iekļauti pašvaldību budžeta izpildes rādītāji, savukārt ar aizdevējiem slēgtā vienošanās paredz deficīta aprēķinus pēc ESA 95 metodoloģijas.

Aprēķini pēc šīs metodikas tiek veikti gada beigās, tomēr vidēji ESA 95 metodoloģijas rādītājs ir par vienu procentpunktu lielāks, nekā rēķinot pēc naudas plūsmas principa.

Kā informēja Dombrovskis, septiņos mēnešos budžeta deficīts ir bijis 238 miljoni latu, no kuriem tikai divi miljoni bijuši valsts pamatbudžetā, bet pārējais - sociālajā budžetā.

"Tendences rāda, ka mēs šogad 8,5% deficītu nesasniegsim," sacīja valdības vadītājs, vienlaikus gan atgādinot, ka vēsturiski valsts izdevumi gada otrajā pusē ir lielāki.

LETA jau ziņoja, ka gada pirmajos sešos mēnešos valsts budžeta izdevumi ir turpinājuši pārsniegt ieņēmumus, jūnija beigās izveidojot 173,7 miljonu latu deficītu, liecināja Valsts kases oficiālie dati par valsts budžeta izpildi.

Svarīgākais