Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LIZDA lūdz steidzami grozīt likumu un 7,07 miljonus paredzēt pedagogu algām

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosūtījusi vēstuli vairākām Saeimas deputātiem, lūdzot steidzami grozīt likumu, valsts nozīmes reformām paredzētos 7,07 miljonus eiro paredzot pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, LIZDA rosina deputātus iesniegt attiecīgus grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2019.gadam". Patlaban likuma 58.pants nosaka, ka valsts nozīmes reformu īstenošanai valsts budžeta resorā "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" rezervēti 7,07 miljoni eiro, kas tiek piešķirti, balstoties uz Ministru kabinetam iesniegto ministriju pieprasījumu. Savukārt LIZDA vēlas, lai šis rezervētais finansējums tiktu piešķirts pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai līdz 750 eiro no 1.septembra.

Arodbiedrība grozījumus lūdz veikt steidzamības kārtā, paužot, ka esošā redakcija ierobežo pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izpildi no 2019.gada 1.septembra. LIZDA ieskatā, grozījumu veikšana arī veicinātu nozarē strādājošo uzticēšanos politikas veidotājiem, kā arī cienīgu attieksmi pret nozarē strādājošajiem, kā arī "pārtrauktu manipulēšanu par finansējuma nepietiekamību pedagogu darba samaksas paaugstināšanai".

LIZDA vēstuli nosūtījusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu), kā arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, visām Saeimas frakcijām un pie tām nepiederošajiem deputātiem.

Kā vēstīts, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau iepriekš prasījusi piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai.

Tomēr izglītības nozares reformu trūkuma dēļ Finanšu ministrija (FM) pagaidām nesaskaņo IZM iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas celšanu.

FM tika saņemts IZM izstrādātais Pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumu projekts, par kuru sniegtajā atzinumā FM skaidroja, ka IZM grozījumu anotācijā nav sniegusi skaidrojumu par veiktām reformām nozarē, bet tikai prasot piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai.

Grozījumu anotācijā IZM minējusi trīs dokumentus - pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, Izglītības attīstības pamatnostādnes, kā arī valdības Rīcības plānu. Kā norādīja FM, neviens no šiem dokumentiem neatspoguļo paveiktās vai apstiprinātās nozares reformas.

Pedagogu darba samaksas celšanas jautājums ir licis LIZDA lemt par pedagogu streiku. Paredzēts, ka noteikumiem par pedagogu darba samaksas noteikumiem būtu jābūt grozītiem jūnijā. Ja tas nebūs paveikts, notiks pedagogu beztermiņa streiks, ko LIZDA plāno organizēt septembra sākumā.