Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Gada preču godā visvairāk gaļas produktu

© Pixabay

Daudzviet pasaulē valstis lepojas ar saviem pirktāko preču sarakstiem un reizi gadā apzīmē šos produktus ar zīmolu Gada prece. Tas kalpo arī kā patērētāju uzticības apliecinājums. Arī Latvijā pirktāko produktu izcelšanai ir reģistrēta Eiropas preču zīme Gada prece un šogad jau 16. reizi tiek noteikti pirktākie produkti.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) kopš 2003. gada piešķir šo preču zīmi, un ražotājiem ir tiesības atzīmi Gada prece norādīt uz produktu iepakojuma. Šo gadu gaitā Gada preces statusā nokļuvuši vairāki simti preču nosaukumu, kopumā - 559 produkti. Atbilstību Gada preces nosaukumam nosaka dažādās preču kategorijās, aptaujājot nozīmīgākos tirgotājus, tajā skaitā no veikaliem Maxima, Top!, Sena bode, Zvaigzne ABC un no citiem mazumtirgotājiem, kā arī iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem.

Apzinot pircēju visiecienītākās un mazumtirdzniecībā visvairāk pārdotās preces, vērojams, ka Gada preces statusu stabili saglabā vairāki iepriekšējos gados pirktākie produkti, kā arī izvirzās jauni tirgus līderi. Šogad nosaukumu Gada prece 2018 ieguvuši 20 produkti, šajā sarakstā - vairāk pārdotie produkti dažādās preču kategorijās. Jau tradicionāli lielākā daļa iecienīto preču ir vietējā ražojuma, un šogad - vēl lielākā pārsvarā. Gada prece 2018 titulu šogad saņem ilggadējie tirgus līderi - Provansas majonēze Francis (SIA BALTTUR-R), Kviešu milti Ekstra (a/s Dobeles dzirnavnieks), negāzēts dzeramais ūdens Ķekavas avots (SIA Simeks). Šogad klāt nākuši divi jauni perspektīvi tirgus dalībnieki - a/s Latvijas Maiznieks un SIA Alūksnes putnu ferma. Visvairāk apbalvojuma spārniņu saņēma SIA Nākotne gaļas ražojumi un a/s Dobeles dzirnavnieks produkti.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Seši no 20 gada pirktākajiem produktiem top Gaļas pārstrādes uzņēmumā Nākotne, četri - Dobeles dzirnavniekā, trīs - SIA Forevers. Vienpadsmit no ražojumiem ir gaļas pārstrādes produkti.

Sveicot Gada preces produktu ražotājus un izplatītājus, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa uzsvēra, ka sasniegumi ir nozīmīgi ne tikai uzņēmējiem, bet arī valstij un tās ekonomikai kopumā: «Lepojamies ar saviem uzņēmējiem un to spēju izturēt konkurenci.» Savukārt, zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts uzskata, ka nominācija Gada prece ir atskaites punkts paveiktajam darbam. «Atzinība stimulē pozitīvu konkurenci - liek domāt, kā uzlabot preci un kā labāk to piedāvāt patērētājam, veicināt pieprasījumu,» sacīja J. Eglīts.