ŅEM VĒRĀ! Nodokļa parādniekiem jāsteidz iesniegt deklarācijas

© Pixabay

Atlikušas vairs tikai pāris dienas, lai gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu iesniegtu tie nodokļu maksātāji, kuriem tas ir jāizdara obligāti līdz šī gada 3. jūnijam. Šogad tas attiecas arī uz tiem iedzīvotājiem, kuriem saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā. Pēc Finanšu ministrijas rīcībā esošas informācijas, tādi ir vairāk nekā 120 tūkstoši iedzīvotāju, kuru kopējā parāda summa jau tuvojas 24 miljoniem eiro.

Brīvprātīgi gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu var iesniegt līdz 2022. gada 16. jūnijam, bet tādu, uz kuriem tas attiecas, nav daudz. Lielākajai daļai iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas iesniegšana šogad ir obligāta. Daļai tas ir ārzemēs vai citādā veidā gūtu ar nodokli neapliktu ienākumu dēļ, daļai - izveidojušās nodokļa starpības dēļ.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iepriekšējās prognozes par iespējamiem iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) parādniekiem par 2018. gadu izrādījās visai pieticīgas. VID bija rēķinājies, ka nepieciešamība piemaksāt nodokļa starpību varētu būt 60 000 iedzīvotāju, taču realitātē, kā liecina Finanšu ministrijas dati, tādas ir 121 195 personas. Visticamāk, nodokļa parādnieku skaits bijis liekāks, jo daļai parādu izdevies dzēst, nosedzot to ar attaisnotajiem izdevumiem.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

VID gan atgādina, ka iedzīvotāju, kuriem nodokļa starpība ir niecīga un budžetā būtu jāiemaksā tikai viens eiro, par parādu var neuztraukties, jo Valsts ieņēmumu dienests to neuzskata par nodokļa parādu un līdz ar to valsts budžetā tas nav jāiemaksā. Visos pārējos gadījumos nodokļa starpība ir jāiemaksā valsts budžetā. Tā kā daļa iedzīvotāju, iespējams, nenojauš, ka viņiem varētu būt radusies nodokļa starpība, kas jāiemaksā valsts budžetā, VID pakāpeniski sūta atgādinājuma vēstules vai nu Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), vai papīra formātā.

Atkarībā no parāda lieluma un rakstura parāda nomaksas termiņš ir dažāds. Dažos gadījumos tas ir, piemēram, šā gada 17. jūnijs, dažos - 2020. gada 1. decembris. VID skaidro, ka

pie noteiktiem nosacījumiem nodokļa piemaksas termiņu var pagarināt. Proti, 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas galējais termiņš ir atlikts līdz 2020. gada 1. decembrim tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi 2018. gadā nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019. gadā - 62 800 eiro; ienākumi ir gūti tikai Latvijā; no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis un tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus (piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību, u.c.). Tās personas, kuras atbilst šiem nosacījumiem, VID informēs vai nu EDS, vai ar pasta sūtījumu.

Savukārt gadījumos, ja personas gūtie ienākumi neatbilst šiem nosacījumiem, bet tie ir lielāki nekā 649 eiro, to varēs samaksāt budžetā trijās reizēs - līdz 16. jūlijam, 16. augustam un 16. septembrim, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

VID arī uzsver, ka budžetā piemaksājamo IIN summu var samazināt vai pilnībā izlīdzināt, pievienojot gada ienākumu deklarācijai čekus, kvītis vai bankas maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu par attaisnotajiem izdevumiem. Tiesa, jārēķinās, ka no 2018. gada ir noteikti maksimālie griesti attaisnoto izdevumu kopsummai. Iepriekš gadā varēja atgūt pārmaksāto nodokli no 215 eiro izdevumiem ārstniecībai, izglītībai, bērnu interešu pulciņiem, ziedojumiem, dāvinājumiem, tai skaitā ziedojumiem un dāvinājumiem politiskajām partijām, savukārt plānveida operācijām un zobārstniecībai nebija izdevumu griestu. Par 2018. gadu var atgūt nodokli no 600 eiro izdevumiem, taču 600 eiro limits attiecas arī uz izdevumiem par zobārstniecību, plānotām medicīniskām operācijām, olšūnu punkciju, endoprotēzēm. Turklāt, attaisnotajos izdevumos iekļaujamā summa nevar pārsniegt 50 procentus no personas gada apliekamā ienākuma. Šis nosacījums mazo algu saņēmējiem ar apgādājamajiem daļā gadījumu liedz saņemt atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem.