Ierosina "DnB/Nord līzings" maksātnespējas lietu [papildināts]

© f64

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ierosinājusi SIA "DnB/Nord līzings" maksātnespējas lietu, liecina šodien Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts.

"DnB/Nord līzinga" mātesuzņēmuma AS "DnB/Nord banka" sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Grabinska aģentūrai LETA uzsvēra, ka bankas meitasuzņēmums nav maksātnespējīgs.

Pēc Maksātnespējas administrācijas (MNA) interneta mājaslapā pieejamās informācijas, "DnB/Nord līzinga" maksātnespēju tiesā pieprasījusi šā gada sākumā par maksātnespējīgu atzītās SIA "Shop Service" administratore Rita Skrinda.

Grabinska atzīmēja, ka banka šodien uzzinājusi, ka līzinga kompānijas maksātnespēju tiesā pieprasījusi jau par maksātnespējīgu atzīta uzņēmuma administratore, kas, visticamāk, maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu izmantojusi kā instrumentu parādsaistību atgūšanai.

Grabinska norādīja, ka "DnB/Nord līzinga" finanšu situācija neatspoguļo nevienu no maksātnespējas pazīmēm, tādējādi "Shop Service" pieprasītās maksātnespējas pamatojums tiek kategoriski noraidīts.

Pēc viņas teiktā, kā akcionāre "DnB/Nord banka" vienmēr ir atbalstījusi un atbalstīs savu meitasuzņēmumu, tālab "pilnīgi neizprotama ir "Shop Service" izvēlētā savas maksātnespējas problēmu risināšanas taktika, iesniedzot tiesā pilnīgi nepamatotu maksātnespējas ierosinājumu".

"DnB/Nord līzinga" administratora amata pretendentu pieteikšanās termiņš ir 22.septembra plkst.14, liecina MNA dati.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis aģentūru LETA informēja, ka līzinga kompānijas maksātnespējas pieteikums pamatots ar Maksātnespējas likuma 50.panta 2.punktu.

Minētais likuma pants paredz maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu, ja parādnieks nav nokārtojis vienu vai vairākas parādsaistības, no kurām pamatparāda summa atsevišķi vai kopā pārsniedz 1500 latus un kurām ir iestājies izpildes termiņš, un ja kreditors vai kreditori ir izsnieguši vai nosūtījuši uz parādnieka juridisko adresi brīdinājumu par savu nodomu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu un parādnieks triju nedēļu laikā pēc brīdinājuma izsniegšanas vai nosūtīšanas nav samaksājis parādu vai nav cēlis pamatotus iebildumus pret prasījumu.

"Shop Service" administratore Skrinda aģentūrai LETA norādīja, ka saskaņā ar Maksātnespējas likuma 64.panta 11.punktu administratoram pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas ir tiesības iesniegt pieteikumu par jebkuras tās trešās personas maksātnespējas procesa pasludināšanu, kurai ir parādsaistības pret parādnieku, un pārstāvēt parādnieka prasījumus, ja uz šī pieteikuma pamata tiek ierosināta lieta.

"SIA "DnB/Nord līzings" ir nenokārtotas parādsaistības pret "Shop Service", proti, "DnB/Nord līzings" neesot veicis faktoringa maksājumus noslēgto līgumu ietvaros. Ja ņem kopumā "Shop Service" un mātesuzņēmumu SIA "Tapeks" finanšu datus, tad "DnB/Nord līzings" [ir] parādā ap pusmiljonu latu," norādīja Skrinda.

"Ir pamats uzskatīt, ka "DnB/Nord līzings" radušās problēmas tās saimnieciskās darbības veikšanā un līdz ar to arī turpmāk "DnB/Nord līzings" var rasties problēmas norēķināties ar klientiem, ne tikai ar "Shop Service"," sacīja Skrinda, atzīmējot, ka sarunas ar līzinga kompāniju uzņēmumam ir notikušas jau vairāku mēnešu garumā, tomēr "DnB/Nord līzinga" vadība "līdz šim ir vienkārši vilcinājusi laiku".

"DnB/Nord līzings" ir "DnB/Nord bankas" meitasuzņēmums. Šā gada pirmo pusgadu "DnB/Nord banka" noslēdza ar 52,8 miljonu latu zaudējumiem, liecina bankas konsolidētais pusgada pārskats "NASDAQ OMX Riga".

Bankas neto uzkrājumu apjoms jūnija beigās bija 78,1 miljons latu, kopējam uzkrājumu apjomam sasniedzot 92,8 miljonus latu.

"DnB/Nord bankas" operacionālā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem pirmajā pusgadā sasniedza 16,5 miljonus latu, par 16,6% pārsniedzot pagājušā gada attiecīgā perioda rādītājus.

Bankas depozītu portfelis pirmo sešu mēnešu laikā ir palielinājies par 3,1%, salīdzinot ar gada sākumu, un sasniedzis 453 miljonus latu.

"DnB/Nord bankas" kredītportfelis jūnija beigās sasniedza 1,554 miljardus latu, tādējādi kredītportfeļa apjoms salīdzinājumā ar gada sākumu ir samazinājies par 8%.

Šā gada maijā "DnB/Nord līzinga" valdes priekšsēdētājas amatā tika iecelta Ruta Amtmane, savukārt valdes locekļu amatos ievēlēti Hugo Pāvuls un Kārlis Zariņš. No valdes locekļa amata atbrīvots Andis Pauliņš.

Kā ziņots, "DnB/Nord" grupu veido "DnB/Nord banka" un tās meitasuzņēmumi - līzinga kompānija SIA "DnB/Nord līzings", ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība "DnB/Nord fondi" un bankas jaunās biroju ēkas būvniecības īstenošanai izveidotā SIA "Skanstes 12".

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "DnB/Nord banka" ar uzņēmuma vērtību 189,45 miljoni latu ierindojas 14.vietā.

Svarīgākais