Saeimu mudina atlikt akcīzes nodokļa dabas gāzei piemērošanu līdz 2014. gadam

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Lielo pilsētu asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība vērsusies pie Saeimas deputātiem ar aicinājumu atlikt akcīzes nodokļa dabas gāzei piemērošanu līdz 2014.gadam saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kā arī neatcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi 10% siltumapgādei, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja LDDK pārstāve Agnese Alksne.

Alksne stāsta, ka Latvijas mājsaimniecību budžetos maksa par siltumu veido pat līdz 80% no visiem komunālajiem maksājumiem, tāpēc situācijā, kad iedzīvotāji ar grūtībām veic siltuma maksājumus un gāzes cenu plānots palielināt par aptuveni 30%, jauna akcīzes nodokļa piemērošana būtiski palielinātu maksājumu slogu, kas visvairāk ietekmēs Latvijas mazāk turīgos iedzīvotājus.

Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Jānis Kalviņš atzīst, ka akcīzes nodokļa piemērošana patlaban ir absurda esošo parādu par komunālajiem pakalpojumiem, gāzes cenas pieauguma, lielā bezdarba un smagās sociālās situācijas dēļ, savukārt Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzsver, ka akcīzes celšana palielinās maznodrošināto iedzīvotāju skaitu Latvijā, attiecīgi vēl vairāk palielinot slogu uz pašvaldību budžetiem.

Kā norāda LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle, paceļot akcīzes nodokli daba gāzei jau šogad, Latvija tiek nostādīta nevienlīdzīgā situācijā ar citām ES dalībvalstīm, kas, sadārdzinoties energoresursiem, samazina Latvijas konkurētspēju.

Jau ziņots, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz, ka akcīzes nodokli dabasgāzei piemēros no 2014.gada 1.janvāra, nevis no šā gada 1.jūlija.

Latvijas Pašvaldību savienība, aptaujājot 74 no 118 pašvaldībām, secinājusi, ka iedzīvotāju parādi par aizvadīto apkures sezonu ir 20-30 miljoni latu - divu trīs mēnešu apjomā. Šāda situācija Latvijā nav bijusi pat 1993.gadā, kad siltumapgādes uzņēmumi nonāca visdziļākajā krīzē, norāda Pašvaldību savienība. Nav ticams, ka iedzīvotāji parādus varēs nomaksāt vasarā, jo parādsaistības par apkuri jūnija mēnesī sarukušas tikai par 8%. Daudzviet parādi pārsniedz mēneša siltuma rēķinu apjomu, iedzīvotāju maksātspēja ir zema, strādājošo vidējā darba samaksa gada laikā samazinājusies par 34 latiem mēnesī un sociālie pabalsti sedz vidēji 30% no siltuma apmaksas. Nav izstrādāts kompensācijas mehānisms, kā risināt šo samilzušo problēmu.

Pašvaldību savienība nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam, Ekonomikas, Finanšu, Labklājības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kurā pauž bažas, ka apkures cenas nākamajā sezonā var pieaugt par 47%.

Politiķi pēc Aigara Štokenberga (SCP) iniciatīvas iecerējuši un jau ieviesuši jaunu - akcīzes nodokli gāzei (plus 15,6 lati par 1000 kubikmetriem vai ap 10% no cenas), no tā gan steigšus atbrīvojot skaļāko lobētāju nozares, piemēram, dabasgāzes tīklu operatorus, elektroenerģijas ražotājus un koģenerācijas iekārtas (piemēram, TEC-2), cementa ražotājus, siltumnīcu kurinātājus. Tie gāzi drīkst pirkt bez akcīzes nodokļa. Toties šo nodokli spiesti maksāt siltumapgādes uzņēmumi, kas ražo 33% no valsts kopējā enerģijas patēriņa un nodrošina siltumapgādi iedzīvotājiem, kuriem jau tā radušies augstāk minētie parādi un ar to saistītās sociālās problēmas pašvaldībās.

Papildus vēl pēc vienošanās ar starptautiskiem aizdevējiem tiek izvērtēts priekšlikums, ka siltuma tarifam jāpalielina pievienotās vērtības nodoklis no līdzšinējiem 10% uz 21%. To attiecina uz siltuma ražošanai izlietotās gāzes cenas, akcīzes nodokļa un piegādes izdevumu summu.

Pašvaldības, kas saskaņā ar likumu organizē siltumapgādi, var izmantot sociālo pabalstu, lai iedzīvotāji mazinātu savus siltuma parādus. 2010.gadā plānots, ka pašvaldības no saviem līdzekļiem izlietos 13 980 150 latu un valsts tam atvēl tikai 20% jeb 2 796 030 latu. 2010.gada četros mēnešos no sociālā pabalsta jau izlietoti 8,52 miljoni latu (61%) un to saņēmēju skaits strauji aug.

Ja valsts uzliek paaugstinātus nodokļus mājokļu siltumapgādei, tad no kompensējošā sociālā pabalsta valsts daļai, kura ietver siltumapgādes pabalstu, jābūt nevis 20%, bet gan 80%, komisijas sēdē sacīja Pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš.

Dabas gāzes cena turpina paaugstināties. Pēc Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas aprēķiniem, akcīzes nodoklis siltuma tarifu palielinās vēl par sešiem procentiem.

Par grozījumu likumā "Par akcīzes nodokli" tālāku izskatīšanu Saeimā būs atbildīga Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Svarīgākais