Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Eco Point aicina atbildīgi nodot elektronikas, videi kaitīgo preču un iepakojuma atkritumus

© publicitātes

Katram mājās ir vismaz pārītis vecu telefonu un to lādētāji, nolietota ūdens vārāmā kanna vai sen nelietots tosteris un cita sadzīves elektronika. Ja lielo tehniku parasti tomēr cenšamies no mājas izvākt, jo vajag vietu jaunajai, tad sīkumi krājas skapjos un kastēs un izmest tos saņemamies tikai lielās tīrīšanas laikā.

Ja esat pieķērušies pie mājas tīrīšanas, tad tomēr vajadzētu apskatīties, kur kas izmetams, jo daudz no tā, kas mums vairs nav vajadzīgs, ir izmantojams otrreiz: arī apģērbs, stikla burciņas un plastmasas iepakojums, vecas avīzes un žurnāli. Īpaši vērīgi jāskatās uz visu, kas saistīts ar elektrību, jo nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtas (EEI), kas netiek nodotas otrreizējai pārstrādei, ne tikai palielina noglabājamo atkritumu daudzumu, bet var radīt nopietnu vides piesārņojumu, jo šo preču ražošanā tiek izmantotas vairāk nekā 1000 dažādas vielas, no kurām daļa ir pieskaitāma bīstamo kategorijai. EEI atkritumi var apdraudēt pat cilvēku dzīvību, ja tie netiek laikus savākti un atbilstoši pārstrādāti. Tāpēc nolietoto elektrotehniku nekrāj mājās un neatstāj pie sadzīves atkritumu konteineriem, bet gan nogādā to tam paredzētajos laukumos. Eco Point, SIA nodrošina lielās sadzīves tehnikas bezmaksas savākšanu un izvešanu Rīgā un Pierīgā, savukārt citiem Latvijas iedzīvotājiem iesaka zvanīt uz konsultatīvo tālruni (80000515) un uzzināt, kā labāk rīkoties katrā individuālā gadījumā.

Eco Point, SIA atgādina, ka šķirojot elektropreces, to baterijas un akumulatori, jāmet atsevišķi tam paredzētajos konteineros. Baterijas, kā zināms, satur smagos metālus un toksiskas vielas, kas, nonākot izgāztuvēs, nodara lielu kaitējumu apkārtējai videi un mūsu veselībai.

Par iepakojumu arī nedrīkstam aizmirst, jo arī to nepieciešams šķirot un nodot tam paredzētajās vietās. Diemžēl Latvijā ne visos māju pagalmos pieejami atkritumu šķirošanas konteineri, taču Eco Point, SIA atgādina, ka iepakojumu arī var nodot atkritumu pieņemšanas laukumos (informācija par atkritumu pieņemšanas laukumiem pieejama www.epoint.lv). Eco Point, SIA aicina izvēlies preces ar mazāko iepakojuma daudzumu un dot priekšroku videi draudzīgajiem iepakojuma materiāliem. Kā arī dodoties iepirkties ņemt līdzi iepirkšanās somu, nevis katru reizi pirkt maisiņu.

Par Eco Point

Uzņēmums šogad ir uzsācis savu darbību preču atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Izveidojot savas videi kaitīgu preču un izlietotā iepakojuma sistēmas, Eco Point, SIA saviem klientiem ir nodrošinājis nepārtrauktu atbrīvojumu no Dabas Resursu Nodokļa (DRN) samaksas par:

· Elektriskajām un elektroniskajām iekārtām

· Baterijām un akumulatoriem, visu veidu riepām, smēreļļām, eļļas filtriem

· Iepakojumu un vienreiz lietojamiem traukiem