Nepieļauj atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei

Miljoniem latu lieli parādi par siltumu un neziņa, kā tos varēs nomaksāt, – tāda ir pašreizējā situācija Latvijas pašvaldībās, ko sarežģī brīdinājumi par siltumenerģijas izmaksu kāpumu jau šajā apkures sezonā.

Dabasgāzes cenas pieaugums tiek prognozēts apmēram 30 procentu apmērā, savukārt akcīzes nodoklis dabasgāzes cenu sadārdzinās vēl par sešiem līdz astoņiem procentiem. Iedzīvotāji visā Latvijā palikuši parādā par patērēto siltumenerģiju 19 miljonus latu. Jau tagad viņiem ir grūtības nomaksāt apkures rēķinus, un vasaras sezona, kad iedzīvotāji tradicionāli dzēsa savus parādus, šogad vairs nav izeja. Tāpēc Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA), Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija un Latvijas Darba devēju konfederācija nosūtījušas Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) aicinājumu līdz 2014. gadam nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei. Vakar šā jautājuma izskatīšana tika iekļauta Saeimas ārkārtas sēdes darba kārtībā, tomēr tas beidzās ar neatkarīgās Latvijas parlamentā nebijušu notikumu – Saeimas sēdes pasludināšanu par nenotikušu kvoruma trūkuma dēļ.

Minētās organizācijas bija izteikušas arī aicinājumu siltumapgādē saglabāt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 10, nevis 21 procenta apmērā. Vēstules autori apelē pie faktiem, ka ģimenēm maksa par siltumu veido 80 procentus no visiem komunālajiem maksājumiem un šādos apstākļos jauna akcīzes nodokļa piemērošana palielinās maksājumu slogu. Šādu pozīciju atbalsta arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS). Viņa ierosinājusi, ka valstij būtu jāpārskata sociālā tīkla finansējuma sadalījums, lai palīdzētu iedzīvotājiem segt lielos parādus par siltumu. Ministre uzskata, ka finansējums jāpārdala no tām sociālajām nozarēm, kur tas nav ticis izlietots. Piemēram, mazturīgo ārstēšanai un medikamentu pieejamībai paredzēto naudu varētu novirzīt maksājumiem par siltumenerģiju. Tādējādi valsts varētu palielināt savu maksājuma daļu dzīvokļa pabalsta finansējumā, savukārt pašvaldībām tas kļūtu mazāks. Tās jau tagad brīdinājušas, ka varētu pietrūkt līdzekļu šim mērķim. Tas gan nenozīmē, ka paplašināsies dzīvokļa pabalsta saņēmēju loks.

Taču Saeimas koalīcijas partiju deputāti uzskata, ka sagatavotie grozījumi likumā Par akcīzes nodokli ir populistiski un būs slogs valsts budžetam: akcīzes nodokļa atcelšana dabasgāzei no budžeta šogad prasītu vairāk nekā trīs miljonus latu, bet 2011. gadā – jau deviņus miljonus latu.

LLPA kopā ar saviem sadarbības partneriem šodien rīko kopīgu sanāksmi, pēc kuras vēlreiz paudīs viedokli par vakar Saeimā notikušā kontekstu.

Svarīgākais