Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"ABLV Bank" nodrošinājusi Kontroles dienestam pieeju bankas vēsturiskajiem datiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Likvidējamā "ABLV Bank" ir pilnībā nodrošinājusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienests) pieeju bankas vēsturiskajiem datiem, informēja bankas pārstāvis Jānis Bunte.

"Ņemot vērā, ka Kontroles dienests šobrīd vēl turpina darbu pie atbilstošas tehnoloģiskās platformas, lai pārņemtu visus datus, likvidatori arī nodrošinājuši dienestam pastāvīgu un ērtu piekļuvi visiem pieprasītajiem datiem bankas telpās," pauda Bunte.

Viņš uzsvēra, ka "ABLV Bank" darbojas saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem. Bankas likvidatori norāda, ka pienācīga datu nodošana un glabāšana ir īpaši svarīgs apstāklis, lai trešajām pusēm - vispirms "ABLV Bank" kreditoriem - nebūtu pamata vērsties ar prasību tiesā pret banku vai Latvijas valsts institūcijām, kā arī, lai izslēgtu varbūtību, ka atbildīgās institūcijas uzsāk pārkāpuma procedūru un piemērotu sodu par ES regulu pārkāpšanu.

"Bankas speciālisti ir gatavi arī turpmāk savas kompetences ietvaros sniegt visu iespējamo atbalstu Kontroles dienestam atbilstošas tehnoloģiskās platformas un risinājumu izveidē, kā arī šo datu drošai pārnesei un citiem jautājumiem," atzina Bunte.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.