Senāts atjauno lēmuma darbību par licences anulēšana "VEF bankai"

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien noraidīja AS "VEF banka" lūgumu apturēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) šā gada 26.maija lēmuma darbību, ar kuru anulēta AS "VEF banka" izsniegtā licence.

AT Senāts šodien atcēla Administratīvās apgabaltiesas šā gada 22.jūnija lēmumu, ar kuru pēc "VEF bankas" lūguma tiesa bija apturējusi iepriekšminētā FKTK lēmuma darbību.

Tāpat Senāts noraidīja bankas lūgumu par FKTK lēmuma darbības apturēšanu, aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka "VEF banka" bija lūgusi apturēt FKTK lēmuma darbību līdz galīgā lēmuma pieņemšanai administratīvajā lietā, kas ierosināta pēc bankas pieteikuma un kurā lūgts atcelt FKTK padomes 26.maija lēmumu, ar kuru anulēta "VEF bankai" izsniegtā kredītiestādes licence un nolemts likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu Rīgas apgabaltiesā par kredītiestādes likvidāciju un likvidatora iecelšanu.

"VEF bankai" licence kredītiestādes darbībai tika anulēta, pamatojoties uz Kredītiestāžu likuma 27.panta pirmās daļas 8.punktu. Tas paredz licences anulēšanu, ja kredītiestāde neievēro šī likuma un citu kredītiestādes darbību regulējošo likumu prasības un FKTK normatīvos noteikumus un rīkojumus.

FKTK Rīgas apgabaltiesā iesniegusi "VEF bankas" likvidācijas pieteikumu, taču šajā lietā tiesvedība apturēta līdz galīgajam lēmumam administratīvajā kārtībā izskatāmajā lietā.

Pērn "VEF bankas" grupa strādājusi ar 751 243 latu zaudējumiem, kas ir pieauguši par aptuveni 4%. 2008.gadu "VEF bankas" grupa noslēdza ar zaudējumiem 723 027 latu apmērā.

Bankas kredītportfeļa apjoms samazinājies no 2,2 miljoniem latu pārskata gada sākumā līdz 1,6 miljoniem latu gada beigās. Klientu noguldījumu apjoms pārskata gadā samazinājās no 2,8 miljoniem latu līdz 1,2 miljoniem latu.

"VEF banku" tās bijušie īpašnieki pārdeva 2007.gadā, un kopš tā laika tās akcionāru sastāvs ir vairākkārt mainījies. FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā iepriekš nesaņēma arī Ukrainas izcelsmes SIA "Notum".