Aicina Saeimu nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA), Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija un Latvijas Darba devēju konfederācija nosūtījusi Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) aicinājumu šodienas ārkārtas sesijas sēdē atbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavoto un iesniegto grozījumu projektu likumā "Par akcīzes nodokli", tā atliekot akcīzes nodokļa dabasgāzei piemērošanu līdz 2014.gadam.

Izteikts arī aicinājums siltumapgādē saglabāt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 10% apmērā, par to aģentūru LETA informēja LLPA biroja vadītāja Anda Šaka.

Latvijas mājsaimniecību budžetos maksa par siltumu veido pat līdz 80% no visiem komunālajiem maksājumiem. Situācijā, kad jau tagad iedzīvotāji ar grūtībām spēj veikt siltuma maksājumus un gāzes cenu plānots palielināt par aptuveni 30%, jauna akcīzes nodokļa piemērošana vēl vairāk palielinātu maksājumu slogu, kas visbūtiskāk ietekmēs Latvijas mazāk turīgos iedzīvotājus. Iedzīvotāju parādi par iepriekšējo apkures periodu dažās pilsētās sasniedz pat 48% no gadā maksājamās summas par siltumenerģiju, norāda LLPA izpilddirektors Jānis Kalviņš.

Tāpat akcīzes nodokļa piemērošanas atlikšana radītu iespēju siltumuzņēmumiem pāriet uz vietējā kurināmā izmantošanu siltumapgādē.

Organizācijas arī vēlas vērst likumdevēju uzmanību uz to, ka sociālo problēmu saasināšanos valstī būtiski var ietekmēt samazinātās PVN likmes siltumapgādei atcelšana. "Ņemot vērā šī brīža sociāli ekonomiskos apstākļus, nav pieļaujama maznodrošināto iedzīvotāju skaita palielināšanās Latvijā, tā vēl vairāk palielinot slogu uz pašvaldību budžetiem, tādēļ aicinām saglabāt samazināto PVN likmi (10%) siltumapgādei," teikts vēstulē.

Svarīgākais