Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Finanšu ministrs rosina veidot ombudu uzņēmēju sadarbībai ar Valsts ieņēmumu dienestu

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) rosina izveidot ombudu uzņēmēju sadarbībai ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Pēc ministra ieceres, tam būtu sadarbības padomes forma un tas būtu domāts, lai veicinātu dienesta godīgu attieksmi pret Latvijā strādājošiem uzņēmējiem. Uzņēmēju organizācijas šādu ieceri atbalsta, vēstī LNT Ziņas.

Valsts ieņēmumu dienestu (VID) pēdējos gados cenšas pārveidot no represīvas par uzņēmējiem draudzīgu iestādi. Tomēr joprojām uzņēmēji sūdzas par netaisnīgiem vai nesaprotamiem VID lēmumiem un attieksmi kopumā. Par to liecina arī Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pirms dažiem gadiem ieviestais mediācijas process, kura laikā organizācija kā starpnieks palīdz tās biedriem šķetināt VID pieņemtos lēmumus. Gada laikā gan tādu gadījumu nav daudz - līdz 20. "Bijušas situācijas, ka uzņēmējs pats kaut ko nav sapratis vai zinājis vai kaut ko noklusējis, ir bijušas reizes, kad VID maina savu pozīciju, rīkojas savādāk. Bijušas reizes, kad mums rītdien tikšanās un man biedrs zvana un saka, nav jēga tikties, jo viss ir šodien nokārtojies. Tas nozīmē, ka, acīmredzot, gatavojoties procesam viņi sapratuši kļūdu. Un trešais veids - ir bijušas situācijas, ka esam konstatējuši, ka īsti pie vainas nav neviens, bet likuma greizs, tad iniicējam likumu un vai noteikumu grozīšanu," LNT Ziņām stāsta LTRK vadītājs Jānis Endziņš.

Ko līdzīgu, taču jau attiecībā uz visiem uzņēmējiem, iecerējis arī finanšu ministrs J.Reirs, atbalstot ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova (KPV LV) ideju veidot kopēju sadarbības padomi, kurā pārstāvji no uzņēmēju organizācijām, valdības sadarbības partneriem un valsts iestāžu puses spriestu par VID lēmumiem. "Mums jābūt jaunā attīstības stadijā, lai uzņēmēji, nodokļu maksātāji vairāk uzticētos valsts pārvaldei un te vienīgais veids, kā to darīt, ir sadarboties, turpinot nežēlīgu cīņu pret nodokļu nemaksātājiem. Bet uzņēmēji, kuri strādā, kam šeit ir pamatlīdzekļi, darba vietas, ir jāspēj sadarboties nevis stāties attiecībās "priekšnieks -padotais", kas ne vienmēr pareizi un neveicina vēlmi maksāt nodokļus," tā finanšu ministrs.

Jau tapis arī nodokļu maksātāju tiesību deklarācijas projekts, kurā definētas uzņēmēju tiesības un VID pienākumi, piemēram: "Tiesības saņemt profesionālu, cieņpilnu un taisīgu attieksmi. VID ir pienākums pret nodokļu maksātājiem izturēties godīgi un objektīvi, risināt jautājumus, problēmas vai sūdzības saskaņā ar likumu, laipni un bez kavēšanās".

VID ģenerāldirektores pārstāvis Andrejs Vaivars LNT Ziņām norādīja, ka šobrīd jau ir vairāki instrumenti, kā uzņēmēji var risināt domstarpības ar VID, tai skaitā par lēmumu var vērsties pie VID ģenerāldirektores, bet ja ar to nepietiek - vērsties tiesā. Tomēr vienlaikus VID atbalsta ierosinājumus, kas vērsti uz veiksmīgu sadarbību ar godīgiem nodokļu maksātājiem. "Taču ir jāizprot, kā šis ombuds papildinās jau esošos instrumentus, un otrs - kā paredzēts darbu organizēt, kādas būs izmaksas, no kādiem resursiem tiks ņemti līdzekļi," atzina A. Vaivars.

Uzņēmējus pārstāvošās organizācijas vadītājs tikmēr uzskata, ka ombuda darbība varētu būt plašāka un tajā varētu aptvert ne vien attiecības ar VID, bet arī Darba inspekciju, Pārtikas veterināro dienestu un citām iestādēm.