Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Premjers: FKTK būs jāseko, vai bankas tiek galā ar naudas atmazgāšanas riskiem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Banku uzraugam jeb Finanšu un kapitāla tirgus komisijai turpmāk būs jāseko, vai bankas tiek galā ar naudas atmazgāšanas riskiem, par gaidāmajā likumu izmaiņām šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Attiecīgās izmaiņas tiks veiktas, pieņemot grozījumus saistībā ar tā dēvēto finanšu sektora "kapitālo remontu".

Pēc premjera vārdiem, tiks uzlabots banku uzraugu darbības regulējums, kā arī ieviesti risinājumi prokuratūras darba atslogošanai, lai prokurori vairāk laika varētu veltīt cīņai ar liela apmēra noziegumiem finanšu sektorā.

Politiķis pauda, ka saistībā ar Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu Latvija iet "soli tālāk", lai izveidotu vienu no labākajām sistēmām cīņai ar "netīro naudu".

Par plānotajām izmaiņām vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Kā ziņots, "Moneyval" rekomendāciju izpildē panākts būtisks progress iepriekš norādīja Kariņš.

"Procesā iesaistīto institūciju sadarbība ir vērtējama kā laba. (..) Guvām apstiprinājumu tam, ka jau šogad tiks ieviesti tie pasākumi, kuru izpilde iepriekš tika prognozēta pēc diviem gadiem," pauda premjers.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.