Higiēnas prasības neievēro divas trešdaļas pārbaudīto tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumu

Higiēnas prasības neievēro aptuveni divas trešdaļas pārbaudīto tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Veicot pārbaudes jūlijā, PVD inspektori uzņēmumos konstatēja, ka lielākoties netiek ievērotas higiēnas prasības un produktu uzglabāšanas temperatūra. Higiēnas prasības neievēroja 65,9% tirdzniecības un 68% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, savukārt temperatūras režīmi tika pārkāpti 22,7% tirdzniecības un 11,5% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Pārbaudītajos uzņēmumos produktu derīguma termiņi netika ievēroti 6,7% gadījumu.

PVD jūlijā, sevišķi karstajā laikā, pastiprināti kontrolējot pārtikas produktu uzglabāšanu un tirdzniecību pārtikas izplatīšanas uzņēmumos - tirgos, veikalos un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, pārbaudījis 1224 uzņēmumus, no tiem 676 tirdzniecības un 548 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus.

Pārtikas tirdzniecības uzņēmos joprojām visbiežāk neatbilstības konstatētas 64,5% gaļas produktu, 75,9% piena un piena produktu, kā arī 27,5% graudaugu produktu izplatīšanā.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos visbiežāk neatbilstības konstatētas atdzesēto produktu - 37,3% auksto zupu un uzkodu, 44,1% karsto ēdienu, 40,9% ēdienu izejvielu un pusfabrikātu apritē.

Sakarā ar konstatētajiem pārkāpumiem PVD inspektori apturējuši 92,5 kilogramu pārtikas produktu izplatīšanu, no tirdzniecības izņemti 932 kilogrami dažādu veidu pārtikas produktu un 3392 gabalpreces.

PVD inspektori 77 gadījumos pārtikas izplatīšanas uzņēmumiem piemērojuši naudas sodus kopumā par 4145 latiem.