Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Prezidents norāda: Amatpersonas ir ieinteresētas sekmīgā budžeta apstiprināšanā

© SCANPIX

Sekmīgā budžeta apstiprināšanā ir ieinteresēti ne tikai mediji un sabiedrība, bet arī amatpersonas, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka būtiskākais šodien pārrunātais jautājums bijis 2019.gada valsts budžets. Vējonis piebilda, ka arī amatpersonas ir ieinteresētas sekmīgā budžeta apstiprināšanā un darba uzsākšanā jau pie nākamā gada budžeta.

Tikmēr Kariņš pauda cerību, ka Saeima varēs pieņemt budžetu arī otrajā lasījumā, lai tas beidzot stātos spēkā.

"Tādā veidā visi tie, kas ir atkarīgi no budžeta, zinātu, cik un kādas būs naudas," teica Kariņš.

Kā ziņots, Saeima šodien lemj par konceptuālu atbalstu 2019.gada valsts budžeta projektam.

Parlamenta sēdē paredzēts skatīt 2019.gada valsts budžeta likumprojektu un 14 ar to saistītos likumprojektus.

2019.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 6,4 miljardus, bet izdevumi 6,8 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti trīs miljardu eiro, bet izdevumi 2,8 miljardu eiro apmērā.

2019.gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt IKP pieaugums 2019.gadā prognozēts 3% apmērā.

Iepriekš Finanšu ministrijā (FM) norādīja, ka pērn, organizējot diskusijas ar nozaru ministrijām, tika turpināta valsts budžeta izdevumu pārskatīšana. Tās rezultātā ministrijas sagatavoja priekšlikumus, rodot finanšu resursus savas nozares neatliekamo pasākumu finansēšanai. Īpaši uzmanība tika pievērsta efektīvai valsts nekustamo īpašumu izmantošanai un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas optimizācijai, kā arī līdz šim piešķirtā finansējuma pārskatīšanai, analizējot tā aktualitāti un sasniegto rezultātu. Kopējie izdevumu pārskatīšanas rezultāti 2019.gadā ir 51,3 miljoni eiro, no kuriem finansējums 7,6 miljonu eiro apmērā ir novirzīts kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, savukārt 43,7 miljoni eiro nozaru ministriju noteiktajām prioritātēm.

Šā gada budžetā iekļauti papildu 87,5 miljoni eiro veselības darbinieku atalgojuma paaugstināšanai, 8,9 miljoni eiro tiesnešu un prokuroru darba samaksas palielināšanai, kā arī 4,8 miljoni eiro ilgstošās sociālās aprūpes iestāžu darbinieku atalgojuma paaugstināšanai. 41,3 miljoni eiro paredzēti pabalstiem par izdienas gadiem iekšlietu un tieslietu jomas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm.