Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Petraviča rosina palielināt minimālo pensiju

© f64

Labklājības ministrija (LM) pieteiks prioritāros pasākumus pensiju palielināšanai, kas izmaksātu vairākus desmitus miljonus eiro, liecina labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) paustais Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Aģentūrai LETA ministre norādīja, ka daļa no iecerētajām izmaiņām ierobežotā finansējuma dēļ būs jāievieš vairāku gadu laikā. Par piedāvājumu vēl būs diskusijas, tāpēc ministre atturējās paust, cik lielu papildus naudas summu sagaida 2020.gada budžetā.

Kā vienu no primāri izpildāmajām prioritātēm viņa minēja rosinājumu minimālo pensiju palielināt no pašreizējās aprēķina bāzes 64 eiro līdz 94 eiro, kas papildus 2020.gadā prasītu 19,6 miljonus eiro. Paredzēts ieviest minimālo ienākuma līmeni, ar ko paredzēts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un minimālās pensijas palielināšanai, pauda politiķe.

Viņa pauda nostāju, ka 2021.gadā būtu pārskatāms garantētais minimālais ienākumu līmenis un trūcīgās personas ienākumu līmenis, kas ir pašvaldību atbildības jautājums.

LM piedāvā ar 2020.gadu vecuma pensiju indeksācijā piemērot 100% koeficientu no apdrošināšanas algas summas reālā pieauguma procentiem, kam papildus būs nepieciešami 6,3 miljoni eiro un 2021.gadā - 36,7 miljoni eiro, pauda Petraviča.

Politiķe norādīja, ka ir nepieciešama diskusija par piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijām par stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim apmēra palielināšanu un piemaksu saņēmēja loka pārskatīšanu. Šo jautājumu risināšanai LM ir sagatavojusi dažādus risinājuma variantus, taču labklājības ministre aģentūrai LETA atzina, ka vienā gadā vienlaicīgi nevarēs tikt veikta gan pensiju apmēra, gan piemaksu loka pārskatīšana.

Attiecībā uz piemaksas apmēra palielināšanu piešķirtās piemaksas noteikt visiem vienādā apmērā - no viena eiro paaugstināt uz 1,5 eiro. Šādas izmaiņas 2020.gadā prasītu 40 miljonus eiro, liecina LM aprēķini.

Saistībā ar piemaksu saņēmēju loka paplašināšanu apspriešanai tiek piedāvāti trīs varianti. Pirmais paredz piešķirt piemaksu viena eiro apmērā arī pie tām vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas pēc 2012.gada 1.janvāra - tas izmaksātu 30 miljonus eiro 2020.gadā.

Otrais variants prasītu 70 miljonu eiro izdevumus 2020.gadā un paredzētu, ka pensiju saņēmējiem, kuriem līdz šim piešķirta piemaksa, tā apmēru noteikt 1,5 eiro, un kuriem līdz šim nav piešķirta piemaksa turpmāk to noteikt viena eiro apmērā. Trešais variants paredz visiem vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem piemaksu noteikt 1,5 eiro, ka būtu nepieciešami 85 miljoni eiro 2020.gadā.

Ministre norādīja, ka viņas un LM rūpju lokā ir arī tie pensionāri, kuru pensijas apmērs nav aprēķināts pēc viņu veiktā sociālās apdrošināšanas iemaksu apjoma.

Gadījumā, ja par pensiju palielināšanas priekšlikumiem netiks gūts atbalsts koalīcijas sadarbības sanāksmē, labklājības ministre lūgs risinājuma rašanai izveidot valdības partiju attīstības komiteju.

LM valsts sekretārs Ingus Alliks norādīja, ka attiecīgie priekšlikumi, kas paredz šādus izdevumus, ir atvērti diskusijai. Reizē viņš akcentēja, ka neatliekams jautājums ir minimālo pensiju palielināšana, par ko būtu nepieciešams vienoties.

Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) norādīja, ka jāraugās reāli, ka budžeta iespēju dēļ visiem priekšlikumiem nepieciešamo summu nebūs iespējams iegūt un labākajā gadījumā papildus varēs saņemt ap 20 miljoniem eiro, ja par to izdosies pārliecināt koalīciju.

Attiecībā uz risinājuma rašanu pensiju sistēmas uzlabojumiem komisija šodien nolēma izveidot darba grupu Klementjeva vadībā.