Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

''Eurostat'': Latvijā darbaspēka izmaksas aug krietni straujāk nekā vidēji ES

© f64

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo ceturksni pirms gada, pieauga par 11,8%, kas ir krietni straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" otrdien publiskotie dati.

Lielāks darbaspēka izmaksu pieaugums ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo laika periodu reģistrēts vien Rumānijā (+13,1%), bet nedaudz mazāks kāpums nekā Latvijā fiksēts Portugālē (+10,3%), Lietuvā (+10,2%), Igaunijā (+8,5%), Ungārijā (+8,1%) un Čehijā (+7,4%).

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 2,8%, bet eirozonā pieaugums bija par 2,3%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES ceturtajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 2,4%, bet eirozonā kāpums bija par 1,9%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas oktobrī-decembrī bija par 9,1% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 7,8%, bet Igaunijā - 8,7%.

Savukārt būvniecībā ES vidējās darbaspēka izmaksas stundā oktobrī-decembrī gada izteiksmē palielinājās par 2,8%, bet eirozonā - par 2,4%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu palielinājums par 11,8%, Lietuvā - par 11,2%, bet Igaunijā - par 8%.

Ceturtajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 2,8%, bet eirozonā par 2,5% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 11,6%, Lietuvā - par 10%, bet Igaunijā - par 7,4%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.