Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Igauņi kuplina elektrības tirgu Latvijā

LĒTĀK UN ZAĻĀK. Energoresursu tirgotāja Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers savu produktu prezentācijā © Arnis KLUINIS

Latvijas kaimiņvalsts enerģētikas lieluzņēmuma Eesti Energia meitasfirma Enefit sākusi piedāvāt elektrību Latvijas mājsaimniecībām.

Enefit Latvijā darbojas jau 12 gadus, līdz šim tirgojot elektrību un dabasgāzi uzņēmumiem. Tā savākti 17 tūkstoši klientu un sasniegts 60 miljonu eiro apgrozījums gadā. Tagad Enefit apņēmies strauji palielināt savu klientu skaitu. No katra klienta Enefit prasa sev fiksētu maksu - divus eiro mēnesī par elektrību, kurai Enefit neesot noteicis nekādu tirdzniecības uzcenojumu. Izejas punkts ir elektrības cena Nord pool biržā, kurai pieskaitītas pārvades un sadales izmaksas, nodokļi un OIK.

Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers izskaidroja Enefit tirgus paplašināšanas brīdi ar diviem apstākļiem. Pirmkārt, Latvijas privātpersonas jau ir kaut nedaudz pieradinātas pie tā, ka elektrību piedāvā dažādi tirgotāji. Enefit tagad jāstāsta, ka tā cenas ir pašas zemākās, nevis jāstāsta, ka Latvijā elektrības cenas mājsaimniecībām vispār varētu būt dažādas. Otrkārt, Enefit ir izstrādājis elektroniskos rīkus klientu apkalpošanai kopā sešu Baltijas un Skandināvijas valstu tirgos.

Enefit ir pasūtījis elektrības lietotāju aptauju un noskaidrojis, ka 1/3 daļa respondentu pauduši neapmierinātību ar to elektrības tirgotāju, no kura attiecīgais respondents elektrību pērk. Tomēr līdz tirgotāju nomaiņai līdz šim tikuši tikai 6% aptaujāto. Enefit tagad iecerējis pavērst savā labā šo neapmierinātības potenciālu. Enefit parādās sev jaunajā tirgus segmentā ar saukļiem, ka citu tirgotāju produkti ir ne vien dārgāki, bet arī pasniegti tā, ka patērētāji nespēj saprast savus reālos izdevumus atkarība no tarifu plānu izvēles. Enefit arī manījis, ka elektrības cenas reālās atšķirības līdz šim esot pārāk mazas, lai cilvēkiem būtu vērts tērēt laiku un spēkus, pētot dažādu tirgotāju piedāvājumus. Enefit parādīšanās būtiski mainīšot nosacījumus mājsaimniecību apgādē ar elektrību.

Enefit paraugpiemērā aprakstīta mājsaimniecība, kas tērē 450 kWh mēnesī. Tādā gadījumā Enefit rēķini atkarībā no tarifu plāniem būšot starp 63 un 65 eiro mēnesī jeb 760-780 eiro gadā. Gada ietaupījums attiecībā pret konkurentiem atkarībā no Enefit tarifu plāna izvēles un salīdzināšanas ar dažādiem konkurentu plāniem būšot starp 22 un 92 eiro gadā.