Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Auditorkompānijai, kura vērtēs OIK atcelšanas tiesiskos aspektus, maksās 9500 eiro

© REUTERS/ SCANPIX

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanas tiesiskos aspektus par 9500 eiro izvērtēs auditorkompānija "KPMG", informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Sākotnēji OIK likvidēšanas juridiskos aspektus EM uzticēja zvērinātu advokātu birojam "Ellex Klavins", tomēr saistībā ar iespējamu interešu konfliktu līgums netika noslēgts. Advokātu birojs gan atzina, ka šajā situācija nesaskata interešu konfliktu, tāpēc "Ellex Klavins" pats atteicies no OIK likvidēšanas juridiskā izvērtējuma.

Plānots, ka "KPMG" OIK likvidēšanas juridisko izvērtējumu veiks divas nedēļas. Kā iepriekš aģentūrai LETA atzina ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), šī izvērtējuma kavēšanās nebremzēs Saeimas dotā uzdevumu izpildi - līdz 31.martam iesniegt priekšlikumus OIK likvidēšanai.

Paredzams, ka OIK juridiskā izvērtējuma ietvaros "KPMG" sniegs viedokli par to, vai atbalsta piešķiršana elektroenerģijas ražotājiem valsts atbalsta shēmas atjaunojamo energoresursu enerģijas un koģenerācijas ražošanai ir uzskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvu prasībām, ņemot vērā saskaņojumu ar Eiropas Komisiju 2017.gada aprīlī. Tāpat tiks vērtēts, vai tiesiski ir iespējama izmaksātā atbalsta pilnīga vai daļēja atgūšana, nepārkāpjot tiesības uz īpašumu un tiesisko paļāvību.

"Ja izvērtējumā tiek konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūdz izvērtēt arī tiesiskos instrumentus izmaksātā atbalsta pilnīgai vai daļējai atgūšanai, kā arī izvērtējumu par tiesvedības riskiem atbalsta pilnīgas vai daļējas atgūšanas gadījumā, iekļaujot gan šādas atgūšanas atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, gan atbilstību Satversmei," skaidroja EM.

Vienlaikus ministrija lūgusi izvērtējumā iekļaut arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās - vai tiesiski ir iespējama atbalsta pārtraukšana no 2019.gada 31.marta. Ja tiks konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūgs izvērtēt risinājuma atbilstību Satversmei, kā arī atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, izvērtējumā iekļaujot arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās.

Minēto neatkarīgas trešās puses izvērtējumu līdztekus ar citiem konsultāciju procesā saņemtajiem vērtējumiem EM izmantos normatīvu sagatavošanā, lai izpildītu Saeimas lēmumu.