Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku, atzīst bankas "Citadele" vadītājs

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku, taču skaidras naudas aprite samazināsies, intervijā pauda bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

"Domāju, ka bankas būtu priecīgas, ja kādu dienu skaidrās naudas nebūtu vispār. No otras puses ir jārespektē katras valsts īpatnības un nevajag cerēt, ka dažu gadu laikā mums te būs bezskaidras naudas ekonomika kā Skandināvijā. Realitāte ir tāda, ka liela daļa cilvēku dzīvo no rokas mutē, no privātajiem skaidras naudas darījumiem. Tas var nepatikt, bet tā ir daļa no mūsu ekonomikas. Protams, ka ar laiku šī daļa saruks," teica Beļavskis.

Viņš prognozēja, ka skaidras naudas darījumi pamazām Latvijā samazināsies gan bezskaidrās naudas norēķinu ērtības dēļ, gan, ņemot vērā, ka Valsts ieņēmumu dienestam agrāk vai vēlāk būs jautājumi par skaidrās naudas apriti, taču cerēt, ka skaidras naudas aprite Latvijā dažu gadu laikā samazināsies, piemēram, divkārtīgi, būtu naivi.

Savukārt komentējot viedokli, ka Latvijā būtu jālikvidē naudas iemaksas bankomāti ēnu ekonomikas mazināšanai, Beļavskis, atzina, ka arī viņš labprāt tos likvidētu, bet dārgās un sarežģītās apkalpošanas dēļ. "Es labprāt tos likvidētu, jo bankām tie ir dārgi, sarežģīti apkalpojami, bieži gadās kļūdas, nauda mēdz būt netīra, salipusi, pa vidu gadās kaut kādas saspraudes, un visas šīs situācijas ir jārisina, bet es neredzu, kāda naudas iemaksu bankomātiem būtu saistība ar ēnu ekonomiku vai līdzīgiem jautājumiem. Tieši otrādi, katra summa, kura ir iemaksāta bankas kontā, kļūst redzama. Tādēļ iemaksas bankomāts drīzāk ir kā filtrs," sacīja Beļavskis.

Viņš piebilda, ka naudas iemaksas bankomāti, piemēram, ir kļuvuši par inkasācijas instrumentu mazajiem veikaliņiem, kuru darbinieki katras dienas beigās iemaksā pa dienu ietirgoto.

"Grūti pateikt, no kurienes nāk tā nauda, kuru iemaksā privātpersonas, bet, kā jau minēju, tā vismaz šādā veidā kļūst redzama. Tādēļ drīzāk vajadzētu uztraukties par to naudu, kura nekur neparādās," teica Beļavskis.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2018.gada septembra beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā. Bankas "Citadele" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.