Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

EM varētu mainīt tikai pirms nedēļas izvēlēto advokātu biroju OIK atcelšanas seku izvērtēšanai

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Ekonomikas ministrija šobrīd izvērtē tikai pirms nedēļas obligātā iepirkuma pārtraukšanas tiesiskuma izvērtēšanai piesaistītā zvērinātu advokātu biroja "Ellex Klavins" iespējamo interešu konfliktu, ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") neizslēdz, ka var tikt meklēts cits advokātu birojs, otrdien vēstīja LNT Ziņas.

Pirms nedēļas ministrija lūdza valdību piešķirt nepilnus 9 tūkstošus eiro, lai nolīgtu zvērinātu advokātu biroju "Ellex Klavins", lai tas izvērtētu vairākus ar obligātā iepirkuma komponenti (OIK) saistītus jautājumus, tai skaitā, vai atbalsta piešķiršana elektrības ražotājiem uzskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām un vai tiesiski ir iespējama atbalsta pārtraukšana no 2019. gada 31. marta. Tomēr izrādījās, ka šis juridiskais birojs, kas izvēlēts zemākās cenas dēļ no kopumā 10 piedāvājumiem, pirms pāris gadiem bija pārstāvējis OIK saņēmēju Eiropas Komisijā. Tādējādi radušās šaubas par iespējamu interešu konfliktu.

Ekonomikas ministrs LNT Ziņām pieļāva, ka atklātībā nonākušās informācijas dēļ ministrija varētu lemt par cita biroja piesaisti. "Mēs saprotam, ka OIK jautājums bijis ilgstošs Latvijas vēsturē, līdz ar to ļoti daudzi advokātu biroji bijuši iesaistīti tieši vai netieši. Pagaidām mēs saprotam, ka šis birojs uzvarējis konkursā, kuru mēs izsludinājām. Tomēr mēs skatāmies, vai tur bijusi izšķiroša nozīme, līdz ar to mēs vēl lemsim, vai ar viņu slēgt vai neslēgt līgumu," tā skaidroja Nemiro. Ministrs atzina, ka lēmumu plānots pieņemt tuvāko dienu laikā. Ja tiks lemts piesaistīt citu biroju, tas varētu tikt meklēts starp jau uzrunātajiem vai arī, iespējams, pretendentu loks tiks vēl paplašināts. Ministrs gan uzsvēra, ka šī situācija nekavēs OIK atcelšanas procesu.