Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas universitāšu slimnīcu mediķi solīto atalgojuma palielinājumu saņems vien martā

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Latvijas universitāšu slimnīcu mediķi solīto atalgojuma palielinājumu saņems tikai martā, nevis februārī, atzina slimnīcās.

Visu trīs lielāko Latvijas slimnīcu - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas - pārstāves norādīja, ka aizkavēšanās ar mediķu atalgojuma pieauguma nodrošināšanu notikusi saistībā ar to, ka salīdzinoši nesen saņemti, kā arī precizēti līgumi un finanšu piedāvājumi no Nacionālā veselības dienesta (NVD).

Piemēram, Austrumu slimnīca līgumu un finanšu piedāvājumu 2019.gadam saņēma janvāra vidū, tomēr, izvērtējot piedāvājumu, tika konstatēts, ka tas prasa nopietnas korekcijas un papildinājumus, tostarp attiecībā uz algu palielināšanai paredzēto finansējumu. Kā skaidroja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova, korekciju veikšanai un saskaņošanai ar NVD tika organizētas papildu sarunas, kā rezultātā līdz janvāra beigām vairs nebija iespējams izstrādāt algu palielināšanas priekšlikumus, saskaņot tos, un noslēgt vienošanos ar 4000 darbiniekiem, kā to bija plānojusi slimnīcas valde.

Līdzīga situācija bijusi Stradiņa slimnīcā, kura tikai šonedēļ saņēma parakstītu finanšu paziņojumu par plānoto kopējo slimnīcas finansējumu un veicamā darba apjomu. "Janvārī līdz šim vēl noritēja sarunas ar NVD par plānotā darba apjoma saskaņošanu un slimnīcas kopējais budžets 2019.gadam vēl nebija apstiprināts. Neskatoties uz visu iepriekšminēto, slimnīcas valde jau laicīgi bija pieņēmusi lēmumu veikt ārstniecības personu atalgojuma palielināšanu ar šā gada 1.februāri," norādīja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Arī Bērnu slimnīcas valdes locekle Ināra Bluķe skaidroja, ka budžeta piedāvājums no NVD tika saņemts iepriekšējā nedēļā, bet līdz 28.februārim slimnīcas vadība tiksies ar arodbiedrības pārstāvjiem, klīniku vadītājiem, virsmāsām un Aprūpes padomi, lai kopīgi pieņemtu lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu atalgojuma palielināšanai.

Slimnīcu pārstāves norādīja, ka mediķi savu atalgojuma palielinājumu saņems martā, kad viņi, visticamāk, saņems arī kompensāciju par janvāri. Kā skaidroja Austrumu slimnīcas pārstāve, tā kā izmaiņas paredzēts veikt līdz februāra beigām, jaunās algas, kā arī nesamaksāto starpību par darbu janvārī darbinieki saņems marta sākumā kopā ar algu par februāri.

Arī Stradiņa slimnīcas valdes rīkojums paredz, ka pārrēķins notiek ar februāra mēnesi, kas nozīmē, ka jauno algu "maciņos" darbinieki redzēs un izmaiņas jutīs algas dienā - 10.martā, kad saņems februāra algu. "Par janvāri mēs neesam plānojuši pārrēķinu, jo tikai februāra pirmajā nedēļā tika parakstīts līgums ar NVD un janvārī mēs vēl analizējām, piemēram, virsstundas, lai varētu korekti veikt aprēķinus par slodzēm," skaidroja slimnīcas pārstāve Veinberga.

Tāpat arī Bērnu slimnīcas valdes locekle Bluķe sacīja, ka, visticamāk, atalgojuma izmaiņas būs marta mēnešalgas izmaksā.

Patlaban gan nav skaidrs, cik liels atalgojuma palielinājums gaida slimnīcu mediķus. Piemēram, Austrumu slimnīcā ārstiem amata algas plānots palielināt par 133 līdz 193 eiro, māsām - par 106 līdz 120 eiro, bet māsu palīgiem - par 72 eiro.

Tikmēr Stradiņa slimnīcas pārstāve uzsvēra, ka summa, kura paredzēta atalgojuma celšanai tiks pilnībā izmantota tieši šim mērķim, un solīto slimnīca pildīs. "Gandrīz puse jeb 42% no piešķirtā papildu finansējuma ir novirzīti potenciālo virsstundu apmaksai, jo uz doto brīdi slimnīcā ir aptuveni 80 māsu un 60 ārstu vakances. Ņemot vērā, ka nav iespējams šīs vakances aizpildīt īstermiņā, jārēķinās ar virsstundu darbu. Nupat ir noslēdzies janvāra mēnesis, nākamajā nedēļā redzēsim rādītājus par virsstundām un varēsim veikt konkrētus aprēķinus," skaidroja Veinberga.

Arī Bērnu slimnīcas valdes locekle norādīja, ka precīzas amata grupas un palielinājuma apjomu varēs pateikt pēc 28.februāra.

Kā ziņots, šogad sertificēts ārsts par slodzes darbu bez piemaksām saņems 1079 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet sertificēta māsa - 714 eiro, liecina Veselības ministrijas (VM) apkopotā informācija par mediķu atalgojumu.

Pērn sertificēts ārsts par slodzes darbu bez piemaksām saņēma 899 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet māsa 595 eiro, proti, par 20% mazāk nekā šogad.

Pagājušā gada beigās Saeima un valdība veica vairākus soļus, lai palielinātu mediķu darba samaksu vidēji par 20% jau no šī gada 1.janvāra. Saeima pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus. Savukārt valdība pieņēma mediķu atalgojuma palielināšanai nepieciešamos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos. Turklāt Finanšu ministrija atradusi arī palielinājumam nepieciešamo finansējumu 87,5 miljonu eiro apmērā.

Šogad stājas spēkā grozījumi divos MK noteikumos - Noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām, kā arī Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā. Pirmajos noteikumos tiek nodrošināts zemākās noteiktās mēnešalgas palielinājums katrā kvalifikācijas kategorijā par 20%, bet otros - vidējās darba samaksas palielinājums tarifā par 20%.