Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Meklē apsaimniekotāju VID administratīvajai ēkai uz trīs gadiem par 3,5 miljoniem eiro

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iepirkumā meklē apsaimniekotāju nākamajiem trijiem gadiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvajai ēkai Talejas ielā 1, Rīgā, ar maksimālo līgumcenu 3,5 miljoni eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

"Ņemot vērā to, ka VNĪ pārvaldībā esošo objektu klāsts ir ļoti dažāds, gan funkcionalitātes, gan apjomu ziņā, VNĪ izmanto dalīto pārvaldības modeli, tas ir, nodrošinot pārvaldību gan ar savu inženiertehnisko resursu, gan piesaistot ārpakalpojuma speciālistus dažādās jomās," aģentūrai LETA sacīja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

VNĪ pārvaldībā esošajā objektā Talejas ielā 1 tiek izmantots pārvaldības modelis, kas paredz visu inženierkomunikāciju apkalpošanas un uzkopšanas servisu nodošanu ārpakalpojumā.

"Esam pārliecinājušies, ka arī no resursu un ekonomiskā viedokļa ārpakalpojuma piesaiste ir izdevīgāka," uzsvēra Vārna.

Vēsturiski VNĪ pārņēma objektu Talejas ielā 1 ar nodrošinātu apsaimniekošanas ārpakalpojuma servisu, ko noteica spēkā esoši inženierkomunikāciju apkalpošanas un uzkopšanas līgumi, kuriem beigsies līguma darbības termiņi. Līdz šim inženierkomunikāciju apkalpošanu un āra teritorijas uzkopšanu veica pilnsabiedrība "RBSSKALS Serviss un Lafivents", savukārt telpu uzkopšanu veica SIA "Augstceltne".

Izmaksas līdz šim brīdim par telpu uzkopšanu, kā arī ārkārtas un plānotajiem ģenerāluzkopšanas darbiem, vidēji veido nepilnus 414 000 eiro gadā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), savukārt inženierkomunikāciju apkalpošanas un āra teritorijas uzkopšanas darbi līdz šim izmaksāja vidēji 293 000 eiro gadā bez PVN.

"Būtiski atzīmēt, ka ēkas inženierkomunikācijām bija spēkā būvnieka garantijas saistības, kuru ietvaros par iekārtu remontiem papildus nebija jāiegulda naudas līdzekļi," norādīja Vārna.

Plānojot jauno iepirkumu, VNĪ ņēma vērā, ka līdz ar esošā inženierkomunikāciju apkalpošanas un āra teritorijas uzkopšanas līguma beigām noslēdzas arī ēkas piecu gadu garantijas periods, kā rezultātā jāplāno papildus finanšu līdzekļi dažādu remontdarbu veikšanai, kā arī uzturēšanas darbu saraksts ir papildināts ar tiem, kurus līdz šim veica garantijas ietvaros.

Vārna arī norādīja, ka jaunais iepirkums ir papildināts un jaunā līguma ietvaros paredzēta arī blakus esošās teritorijas Rīgā, Ķīšezera ielā 27, uzkopšana, kas līdz šim nebija līguma ietvaros.

"Papildus sadārdzinājumu radīs būtisks cilvēku plūsmas palielinājums, jo objektā šogad paredzēts nodrošināt darba vietas papildus ap 500 darbiniekiem, kas radīs arī klientu plūsmas palielinājumu, kas ietekmēs gan uzkopšanu, gan labiekārtošanu, gan infrastruktūras pielāgošanu, un papildus inženierkomunikāciju apkalpošanu un regulēšanu," stāstīja Vārna.

"Ņemot vērā visu minēto un to, ka šobrīd nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldības tirgū novērotās tendences rāda, ka tirgū trūkst kvalificēta darbaspēka, iepriekšējos gados vairākkārt ir celta minimālā alga, un izmaiņas plānotas arī turpmāk, kā arī inženierkomunikāciju apkalpošanas pakalpojumu tirgus cenas un to, ka uzkopšanas pakalpojumu izmaksas piecu gadu laikā ir augušas, salīdzinoši ar iepriekšējo inženierkomunikāciju apkalpošanas līguma periodu, kas slēgts 2014.gadā, ir ieplānots pakalpojumu cenu sadārdzinājums," skaidroja Vārna.

Kopējās prognozētās iepirkuma izmaksas kvalitatīva un profesionāla pakalpojuma nodrošināšanai par visiem reglamentētajiem darbiem, remontdarbiem un papildus pakalpojumiem ir plānotas ar maksimālo līgumcenu līdz 3,5 miljoniem eiro uz trīs gadu periodu.

"Reālā cena būs zināma tikai iepirkuma rezultātā, atbilstoši iepirkumā iesniegtajām cenām," piebilda Vārna.