Apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms palielinājies par 10,5%

Laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz šā gada 1.jūlijam apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms palielinājies par 10,5%, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Šā gada 1.jūlijā apgrozībā bija 838,9 miljoni latu skaidrās naudas. 780,8 miljoni latu jeb 93,1% no kopējā naudas apjoma ir banknotes un 57,6 miljoni latu jeb 6,9% ir monētas.

Pēc skaita visvairāk apgrozībā joprojām ir piecu, desmit un 20 latu banknotes un mazas nominālvērtības monētas. Gada laikā visu banknošu skaits apgrozībā ir palielinājies, visvairāk - 50 un 20 latu banknošu skaits. Palielinājies arī gandrīz visu monētu, izņemot divu latu monētu, skaits apgrozībā.

Grāvītis norāda, ka skaidrās naudas pieprasījuma dinamika šā gada pirmajā pusē ir būtiski mainījusies - līdz ar Latvijas ekonomiskās situācijas normalizēšanos, tostarp lielāku stabilitāti finanšu tirgū un patērētāju noskaņojuma uzlabošanos, skaidrās naudas pieprasījumam kopš 2009.gada decembra vērojams kāpums.

Jūnijā skaidrās naudas apgrozībā bija jau vairāk nekā pirms gada. Lai gan noteicošā loma kopējā naudas masā ir bezskaidrajai naudai, proti, noguldījumi bankās gada skatījumā palielinās jau kopš pērnā gada decembra, nedaudz palielinājās arī skaidrās naudas īpatsvars plašajā naudā, kurā ietilpst arī banku kontos esošie līdzekļi, kuri tiek izmantoti norēķinos. 2010.gada pirmajā pusgadā skaidrās naudas īpatsvars tas pieauga no 11,4% līdz 11,9%, bet 2009.gada jūnija beigās tas bija 11,3%.

Tādējādi bezskaidrās naudas izmantošana Latvijā joprojām ir mazāk izplatīta nekā eiro zonas valstīs, tajā skaitā arī tās topošajā dalībniecē Igaunijā. Eirozonā skaidrās naudas īpatsvars ir vidēji 6%-8%. Tomēr bezskaidrā nauda Latvijā tiek plašāk izmantota nekā Lietuvā, Ungārijā un vairākās citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs, kuras skaidrās naudas īpatsvars ir ap 13%-16%.

"Atsākoties stabilai tautsaimniecības izaugsmei, absolūtā izteiksmē naudas apgrozībā kļūs vairāk, taču prognozējams, ka skaidrās naudas apjoma apgrozībā attiecība pret kopējo naudas piedāvājumu Latvijā atkal pakāpeniski samazināsies," pieļauj Latvijas Banka.

Latvijas Banka emitē naudu ar Latvijas banku starpniecību, bet bankas izvēlas to nominālu banknotes un monētas, kuras vēlas to klienti - noguldītāji, firmas, valsts iestādes (algu izmaksām) u.c. Latvijas Bankas filiāles gadā no bankām saņem un apstrādā vairāk nekā sešas reizes lielāku naudas zīmju skaitu nekā apgrozībā esošais, tādējādi panākot kvalitatīvas, tīras skaidras naudas apriti.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais