Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dombrovskis: Latvija nopietni strādā pie "Moneyval" ziņojumā identificēto problēmu risināšanas

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Latvija nopietni strādā pie Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" ziņojumā identificēto problēmu risināšanas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" atzina Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

"Pārmaiņas notiek. Mēs redzam, ka tiek stiprināts Kontroles dienests [Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests], kuram ir tieši jānodarbojas, piemēram, ar cīņu ar naudas atmazgāšanu. Ir būtiski samazināts nerezidentu īpatsvars Latvijas bankās. Pozitīvi ir arī tas, ka šo "Moneyval" ziņojumā identificēto problēmu risināšana ir jaunās valdības - Krišjāņa Kariņa (JV) valdības - viena no prioritātēm," teica Dombrovskis.

Savukārt jautāts, vai "Moneyval" ziņojums varētu būt Latvijai pozitīvs, Dombrovskis atbildēja, ka šāds jautājums ir uzdodams "Moneyval", taču šobrīd ir acīmredzams, ka valdība nopietni strādā, lai situāciju koriģētu. "Tas, kas manuprāt ir acīmredzams, Latvijas valdība - gan iepriekšējā, gan pašreizējā - nopietni strādā pie tā, lai situāciju koriģētu. Tas, droši vien, ir jāņem vērā. Tāpat ir jāvērtē, cik ātri, kurus pasākumus tehniski var īstenot," sacīja EK viceprezidents.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.