Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VID būtiski pilnveidojis Balto sarakstu; tajā darbojas vairāk nekā 4000 uzņēmumu

© SCANPIX

Lai veicinātu ciešāku un efektīvāku sadarbību ar atbildīgiem nodokļu maksātājiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad ir būtiski pilnveidojis tā saukto Balto sarakstu jeb valsts un komersantu padziļinātās sadarbības programmu. Šobrīd šajā pilnveidotajā programmā darbojas vairāk nekā 4000 Latvijas uzņēmumu.

Pilnveidotā valsts un komersantu padziļinātās sadarbības programma sāka darboties šogad, nodrošinot iespēju iekļūt programmā arī mazajiem un vidējiem uzņēmējiem. Programmas dalībnieki atkarībā no to darbības apjoma tiek grupēti trijos līmeņos - zelta, sudraba un bronzas.

Trīs līmeņi

Dalībai padziļinātās sadarbības programmā komersantiem vairs nav īpaši jāpiesakās un jāgaida, līdz komisija to izskatīs. Dalību attiecīgajā sadarbības programmas līmenī VID komersantam piedāvā automātiski, pamatojoties uz pirms tam VID informācijas sistēmās veikto izvērtēšanu.

Visi komersanti tiek vērtēti pēc vienotiem (kopumā 15) kritērijiem, lai varētu pretendēt uz dalību programmā. Lai uzņēmums tiktu iekļauts Baltajā sarakstā, tam nedrīkst būt nodokļu parādu, ar kases aprātu lietošanu saistītu pārkāpumu, pasludināta maksātnespēja, uzsākts tiesiskās aizsardzības process vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, uzsākts likvidācijas process u.tml.

Papildu kritēriji tiek piemēroti grupēšanai (pieļaujamo deklarāciju kavējumu skaits, gada neto apgrozījums, valsts budžeta gada ieņēmumu kopsumma, darba ņēmēju vidējais atalgojums), kas katram līmenim ir atšķirīgi.

Šobrīd zelta līmenis ir piešķirts visiem tiem komersantiem, kuri jau līdz šim bija pieteikušies un iekļauti padziļinātās sadarbības programmā atbilstoši tās līdzšinējiem kritērijiem, un tādi ir 79 uzņēmumi, to vidū, piemēram, Latvenergo, Getliņi Eko, Circle K Latvia, Rīgas siltums, Latvijas dzelzceļš, Latvijas mobilais telefons, Latvijas finieris, SEB banka, Neste Latvija, Euroaptieka, Orkla Confectionery & Snacks Latvija, Virši-A, Latvijas pasts, Rīgas meži, Lattetecom.

Sudraba līmenī šobrīd ir 378 uzņēmumi, savukārt bronzas līmenī - 3608 uzņēmumi. Lai varētu pretendēt uz zelta vai sudraba līmeni, uzņēmuma gada apgrozījumam ir jābūt vismaz 4 miljoniem eiro gadā. Pēc VID datiem, 1413 uzņēmumiem pēdējos trīs pārskata gados neto apgrozījums katrā pārskata gadā ir pārsniedzis 4 miljonus eiro, Neatkarīgo informēja VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Būtiskas priekšrocības

Atkarībā no līmeņa, kurā uzņēmums iekļauts, tam ir pieejamas dažādas priekšrocības - gan ar, gan bez fiskālās ietekmes, kā arī VID nodrošina vienkāršotāku programmas administrēšanas un uzraudzības procesu.

Programmas priekšrocības ir saistītas ar saīsinātiem termiņiem, kādos programmas dalībnieki saņem VID atbildes un konsultācijas, PVN atmaksu, speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar akcīzes precēm, kā arī attaisnoto izdevumu atmaksu zelta līmeņa uzņēmuma darbiniekiem. Tās attiecas arī uz parādu piedziņu, kases aparātu apkalpošanu un akcīzes nodokļa vispārējo nodrošinājumu.

Šobrīd programmas dalībniekiem ir pieejamas dažādas VID sniegtās priekšrocības, taču programmu plānots attīstīt un nākotnē dažādas priekšrocības tās dalībniekiem varētu piedāvāt arī citas valsts iestādes.

Vērtēšana turpinās

E. Teice-Mamaja stāstīja, ka esošais zelta līmeņa dalībnieku saraksts var tikt papildināts, jo šobrīd ir atlasīti arī tādi nodokļu maksātāji, kuri var tikt iekļauti zelta līmenī, bet ar nosacījumu, ja viņi līdz šā gada 31. maijam Valsts ieņēmumu dienestā iesniegs nodokļu risku vadības dokumentāciju. Līdz minētās dokumentācijas iesniegšanai šādi uzņēmumi atradīsies sudraba līmenī.

Turpmāk dalībnieku atbilstību dalībai programmā VID vērtēs reizi ceturksnī. Jauni dalībnieki programmā tiks iekļauti katru gadu no 1. janvāra. Lai programmas dalībnieks kvalificētos augstākā līmenī, pavadāmais laiks bronzas līmenī ir vismaz viens gads, bet sudraba līmenī - vismaz divi gadi. Programmas dalībnieki, vērtēšanas kritēriji, priekšrocības un cita informācija pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā Padziļinātās sadarbības programma.

Nolūkā papildus informēt par programmas darbību un attīstību VID organizēja programmas dalībniekiem piemērotus seminārus. Šā gada janvārī notika četri semināri, un interese par tiem bijusi ļoti liela.

Ekrānšāviņš no avīzes