Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrija: Pārskatot izdevumus, rasti 51,3 miljoni eiro

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Otrdien, 5. februārī, Ministru kabinets izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotu informatīvo ziņojumu par budžeta izdevumu pārskatīšanas 2019., 2020. un 2021. gadam rezultātiem. Kopējie izdevumu pārskatīšanas rezultāti 2019. gadā ir 51,3 miljoni eiro. Ziņojumā ietverti arī priekšlikumi šo rezultātu izmantošanai 2019. gada valsts budžeta izstrādes procesā.

Pērn, organizējot diskusijas ar nozaru ministrijām, tika turpināta valsts budžeta izdevumu pārskatīšana. Tās rezultātā ministrijas sagatavoja priekšlikumus, rodot finanšu resursus savas nozares neatliekamo pasākumu finansēšanai. Īpaši uzmanība tika pievērsta efektīvai valsts nekustamo īpašumu izmantošanai un IKT jomas optimizācijai, kā arī līdzšinēji piešķirtā finansējuma pārskatīšanai, analizējot tā aktualitāti un sasniegto rezultātu. Ministrijas sniedza arī savus priekšlikumus izdevumu efektivitātes paaugstināšanai atsevišķās nozarēs.

No rastajiem 51,3 miljoniem eiro 23,5 miljoni eiro ir iegūti, pārskatot iepriekšējo periodu prioritāros un citus pasākumus, savukārt 12,9 miljoni eiro ir nozaru priekšlikumi darbības pilnveidošanai. 12,3 miljoni eiro ir iegūti, veicot analīzi un sniedzot priekšlikumus procesu pilnveidei un budžeta izdevumu horizontālai pārskatīšanai, un 2,3 miljoni eiro veidojas, efektivizējot valsts nekustamos īpašumus un to apsaimniekošanas izdevumus. Jāpiemin, ka darbs šajā jomā varētu nest materiālos ieguvumus ilgtermiņā.

0,2 miljoni eiro iegūti valsts budžeta politikas jomā, veicot vairākas fundamentālas izmaiņas procesu pilnveidē, tehnisko darbu veikšanu aizstājot ar analītisko. Tāpat veiktās analīzes rezultātā rasts 0,1 miljons eiro IKT jomas optimizācijai, kas nesīs ieguvumus ilgtermiņā.

Izdevumu pārskatīšanas rezultātā noteiktais finansējums 7,6 miljonu eiro apmērā ir novirzīts kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, savukārt 43,7 miljoni eiro horizontāliem pasākumiem, kas skar vairākas ministrijas un nozaru ministriju noteiktās prioritātes.

Jāatzīmē, ka 2018. gadā papildu darbs veikts administratīvā sloga mazināšanai pašvaldībām. Veiktās un plānotās izmaiņas ir vērstas uz sadarbības uzlabošanu un pilnveidošanu starp dažāda līmeņa publiskās pārvaldes iestādēm, digitalizējot informācijas apmaiņas procesus.

Saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto valsts budžeta izstrādes grafiku šā gada budžeta projektu valdība varētu apstiprināt 5. martā un Saeimā budžetu plānots iesniegt 8. martā.