Transportlīdzekļa ikgadējā nodokļa administrēšanu nodos VID

Transportlīdzekļa ikgadējā nodokļa administrēšana tiks nodota Valsts ieņēmumu dienestam (VID), līdz šim šo funkciju veic VAS "Latvijas Valsts ceļi".

To paredz šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie vairāki dokumenti, kuri vienlaikus precizē transportlīdzekļu nodevu piemērošanu un iekasēšanu, tostarp paredzot arī atcelt transportlīdzekļa reģistrācijas nodevu.

Satiksmes ministrija (SM) informē, ka, tā kā maksājums, ko ik gadu transportlīdzekļu īpašnieki maksā nodevas veidā, nav sasaistīts ar autoceļu uzturēšanai piešķirto finansējumu, bet gan veido valsts pamatbudžeta ieņēmumus, SM rosinājusi nodevu pārveidot par nodokli un izstrādājusi likumprojektu "Transportlīdzekļu ikgadējā nodokļa likums".

Likumprojektā netiek mainīts ar nodokli apliekamais objekts un nodokļu likmes, taču atšķirībā no patlaban spēkā esošā likuma "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu", jaunajā likumprojektā precizēti nosacījumi attiecībā uz nodokļu atvieglojumu 50% apmērā piemērošanu lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem un atzītai akvakultūras saimniecībai par kravas automobili un piekabi, kas paredzēta dažādu kravu pārvadāšanai.

Likumprojektā iekļauts papildinājums, ka pirmās un otrās grupas invalīdi ir atbrīvoti no nodokļa maksāšanas par vienu šo personu īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu motociklu, triciklu vai kvadriciklu.

Saistībā ar augstāk minētām izmaiņām, grozījumi veikti arī likumā "Par nodokļiem un nodevām". Lai novērstu vairāku nodevu esamību, šajos grozījumos paredzēts atcelt transportlīdzekļu reģistrācijas valsts nodevu 1,40 latu apmērā.

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredz arī līdzšinējo lielgabarīta un smagsvara pārvadājumu maksu noteikt kā nodevu.

Lai minētie tiesību akti stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina valdībā un Saeimā.

Svarīgākais