Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par uzturēšanās atļaujas nereģistrēšanu ārvalstniekiem, iespējams, būs jāmaksā lielāki sodi

© SCANPIX

Valdība otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz ārvalstniekiem palielināt naudas sodu par uzturēšanās atļaujas nereģistrēšanu.

Patlaban Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par šādu pārkāpumu paredz naudas sodu no 35 līdz 70 eiro. IeM rosina noteikt, ka par to var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz trīsdesmit naudas soda vienībām. Viena naudas soda vienība ir pieci eiro, tātad sods par šādu pārkāpumu būtu 150 eiro.

IeM norāda, ka paaugstināta naudas soda maksimālā robeža personas atturētu no šāda pārkāpuma izdarīšanas, jo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) nereti ilgstoši personas nereģistrē uzturēšanās atļaujas.

Patlaban Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeks par uzturēšanās atļaujas saņemšanai sniegto ziņu izmaiņu nepaziņošanu PMLP noteiktajā kārtībā un termiņā paredz naudas sodu no 140 līdz 280 eiro. Tagad IeM rosina par to piemērot brīdinājumu vai 100 eiro naudas sodu.

Par strādāšanu, ja nav piešķirtas tiesības uz nodarbinātību un to nepieciešamību nosaka Imigrācijas likums, turpmāk rosināt piemērot naudas sodu no 140 līdz 700 eiro.

Pārējie grozījumi ir tehniski. Grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Jau vēstīts, ka Saeima pērn 25.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma Administratīvās atbildības likumu, kas paredz būtiskas izmaiņas administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanā.

Līdz šim spēkā esošais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss ir padomju laika mantojums un grozīts vairāk nekā 150 reizes.

Jaunā likuma mērķis ir aizsargāt pastāvošo tiesisko iekārtu, tai skaitā sabiedrības intereses, noteikto pārvaldes kārtību, sabiedrisko kārtību, kā arī nodrošināt ātru un efektīvu administratīvā pārkāpuma procesu, teikts likuma projektā.

Administratīvos pārkāpumus, par tiem piemērojamos sodus un amatpersonu kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā noteiks attiecīgo nozaru likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos.