Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

NRA PĒTA, kā Latvijā rodas miljonāri

© Pixabay

Latvijas Uzņēmumu reģistra datubāzu uzturēšanas uzņēmums Lursoft uzrāda vairākus uzņēmumus, kas dažu gadu laikā palielinājuši savu peļņu no nulles līdz miljoniem eiro.

Uz Latvijas veiksmes stāstu uzņēmējdarbībā vispārākajā pakāpē pretendē SIA iPS Media, kas sniedz virtuālo maksas kursu fotografēšanai ar iPhone telefoniem. Tātad - kā ar iPhone labāk nobildēt ainavu, pilsētvidi vai ko citu. Tie sniegti videoklipu veidā angļu valodā, jo lielākā daļa kursu klausītāju atrodas Amerikā. Lursoft sarakstā viņi ir pirmajā vietā ar apgrozījuma pieaugumu divos gados par 1854%, turklāt runa nav par apgrozījuma pieaugumu no dažiem eiro līdz dažiem tūkstošiem eiro. Firmas.lv apliecina, ka 2015. gada vasarā dibināts uzņēmums 2018. gadā ticis līdz 5,2 miljonu eiro apgrozījumam un 1,46 miljonu eiro peļņai. Par tās sadalīšanu vai ieguldīšanu varēs lemt divi 1991. gadā dzimuši puiši Emīls Pakārklis un Uģis Balmaks.

Būtu tikai loģiski un godīgi, ja šā gada pavasarī par uzņēmuma un tā īpašnieku publicitāti parūpētos Valsts ieņēmumu dienests. Proti, pavasarī VID apsveic izcilākos nodokļu maksātājus dažādās nominācijās, kuru sastāvā katru gadu notiek izmaiņas. Tagad, lūk, VID varētu pievērst uzmanību uzņēmumam, kas kāpinājis nodokļu nomaksu no desmit tūkstošiem par 2015. gada otro pusi, kad uzņēmums bija tik tikko kā nodibināts, līdz 275 tūkstošiem 2017. gadā, kad uzņēmums apgrozīja pusotru miljonu un nopelnīja nepilnu pusmiljonu eiro. Šie 275 tūkstoši eiro deva iPS Media augsto 2935. vietu 2017. gada nodokļu maksātāju sarakstā starp 180 tūkstošiem uzņēmumu, par kuriem VID sniedza ziņas 2018. gada pavasarī. 2018. gada maksājumu saskaitīšana vēl jāizdara, bet grūti iedomāties, ka iPS Media pērn būtu mainījis savu biznesa modeli, kurā nodokļu maksāšana ietilpst.

Tāpat VID uzmanība, bet pretējā nozīmē, būtu pievēršama nākamajam uzņēmumam IGJJ ar apgrozījuma pieaugumu divu gadu laikā par 1737%. Salīdzinājumam: gan iPS Media, gan IGJJ 2017. gadā nodarbinājis astoņus cilvēkus, bet viņu ienākumu nodokļa maksājumu summu atšķirība ir starp 6,41 tūkstoti kopā jeb 800 eiro par vienu IGJJ darbinieku un 96,7 tūkstošiem kopā jeb 12 tūkstošiem eiro uz vienu iPS Media darbinieku. Nav ne mazāko šaubu, ka iPS Media darbiniekiem ir jābūt apveltītiem ar ārkārtējām spējām, lai amerikāņi maksātu miljonus par pāri okeānam nākušām balsīm, kas māca viņiem pietupties un palēkties ar iPhone rokās, un ka par šādām spējām ir pienācīgi jāmaksā. Tomēr grūti iedomāties, ka +1737% apgrozījums sporta preču tirdzniecībā panākams ar tik mazatalgotiem cilvēkiem, kādus nodarbina IGJJ: vai savākti paši vājākie darba tirgū, vai varbūt spējīgi cilvēki tur tikai piepelnās no pamatdarba brīvajā laikā? Jeb varbūt tomēr VID darbinieki atkal izrādās vienīgie Latvijā, kas pilnīgi neko nav dzirdējuši par aplokšņu algām.

Kopumā gan nevar teikt, ka IGJJ nemaz nedalās ar valsti guvumos no saviem apbrīnojami labajiem panākumiem tirdzniecībā. 2017. gadā uzņēmums kopā samaksājis valstij 368 tūkstošus eiro, kas dod tam 2271. vietu nodokļu maksātāju sarakstā. Uzņēmums ar citu nosaukumu dibināts 2005. gadā, bet 2011. gadā kļuvis par rēgu - reālu darbību neveicošu uzņēmumu, kādi ir lielākā daļa no 180 tūkstošiem VID pieskatīto uzņēmumu. 2015. gadā uzņēmumu pārņēmis un pārsaucis 1974. gadā dzimušais Jānis Jansons, kurš spējis nodrošināt tam fantastisku izaugsmi.

Vēl cits darbības profils ir pēc izaugsmes ātruma trešajā vietā esošajai SIA VMS Construction ar +1343%. Tā ir būvfirma, kas 2017. gadā nodarbinājusi 58 cilvēkus un nodokļos samaksājusi 306 tūkstošus eiro. Tajā skaitā caurmērā par katra darbinieka ienākumiem samaksāti pāris tūkstoši eiro gadā. 2013. gadā dibinātās būvfirmas pēdējo gadu panākumi viegli iekļaujas stāstā par Eiropas Savienības palīdzības fondu naudas apguves pieaugumu tāpēc, ka iet uz galu ES 2014.-2020. gada plānošanas termiņš, kas steidzina apgūt šā plānošanas perioda naudu.