Nākamgad cels elektrības cenu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) akceptējusi a/s Augstsprieguma tīkls tarifu kāpumu par 51 procentu, un pašlaik komisijai izvērtēšanai ir iesniegts arī a/s Sadales tīkls jaunais tarifu projekts, tāpēc nākamgad par elektrību nāksies maksāt dārgāk.

"Ja SPRK apstiprinās Sadales tīkla jauno tarifu, tad Latvenergo komisijai iesniegs projektu, kas paredzēs tarifu kāpumu," Neatkarīgajai atzina Latvenergo ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis. Pēc viņa teiktā, elektrības cenu pieaugumu mājsaimniecības varētu izjust nākamā gada otrajā ceturksnī, jo Augstsprieguma tīklu jaunie tarifi stājas spēkā 2011. gada 1. janvārī un arī Sadales tīklu tarifu projekts paredz tarifu kāpumu, sākot ar 2011. gada 1. janvāri. Turklāt, kā skaidroja A. Siksnis, šobrīd Latvenergo kā komersants subsidējot iedzīvotājus un mazos uzņēmumus, kam tarifi ir par apmēram 25% zemāki nekā vidējā elektrības tirgus cena.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka SPRK maijā nolēma paaugstināt Augstsprieguma tīkla pārvades sistēmas pakalpojumu vidējo tarifu no 5,22 latiem par megavatstundu līdz 7,5 latiem, kas elektrības gala tarifu varētu paaugstināt par apmēram 3%. Sadales tīkla iesniegto jauno tarifu projektu SPRK izvērtēs līdz novembra beigām. Ja šo tarifa projektu apstiprinās, tad elektroenerģijas gala cena varētu pieaugt par 5 līdz 6 procentiem.

"Maijā diemžēl piepildījās mūsu jau martā izteiktās prognozes par to, ka obligātās iepirkuma komponentes paaugstināšanai sekos arī citu tarifu pieaugums. Pagaidām publiski ir izskanējuši solījumi necelt elektroenerģijas gala tarifu regulētajā tirgū līdz 2011. gada aprīlim. Tomēr ir jānorāda, ka, pirmkārt, atvērtajā tirgū visi tarifi tiks piemēroti, tiklīdz tie stāsies spēkā, un patērētāji, kas darbojas atvērtajā tirgū, tiek atkārtoti diskriminēti, otrkārt, regulētā tirgus dalībnieki nevar vienaldzīgi noskatīties uz šo tarifu celšanu, lai arī sekas tie tūlītēji neizjutīs – brīdī, kad pārskatīs regulēto gala tarifu, būs par vēlu diskutēt par samērību un caurspīdīgumu tarifu aprēķinos, jo atsevišķās gala tarifa komponentes jau būs apstiprinātas un tas būs pietiekams pamatojums gala tarifa celšanai," Neatkarīgajai uzsvēra Enefit rīkotājdirektors Jānis Bethers.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".