Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pēcsvētku nodokļu dāvanas: Lielākās izmaiņas gaida automašīnu īpašniekus

© F64 Photo Agency

Neliela atalgojuma saņēmējiem šogad maciņu pildīs par pāris eiro lielāka alga uz rokas, tajā pašā laikā jārēķinās ar dārgāku alkoholu, tabaku un automašīnas uzturēšanu.

Salīdzinot ar pagājušā gada vērienīgo nodokļu reformu, šogad izmaiņas nodokļu jomā ir daudz pieticīgākas, turklāt visas - jau labu laiku iepriekš zināmas.

Uz rokas nedaudz lielāka alga

Turpinot nodokļu reformas pasākumus darbaspēka nodokļu samazināšanai un ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, no 2019. gada 1. janvāra tiek palielināts diferencētais neapliekamais minimums. Ienākumiem līdz 440 eiro mēnesī maksimālais neapliekamais minimums tiek palielināts no 200 eiro līdz 230 eiro, nedaudz paaugstinot arī mēneša ienākumu, līdz kuram diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots. Šogad tie būs 1100 eiro. Pēc Neatkarīgās aplēsēm, strādājošais, kura alga uz papīra ir 440 eiro un kuram nav apgādājamo, uz rokas šogad saņems 359 eiro. Pērn tie bija 353 eiro.

Tāpat šogad par 30 eiro mēnesī palielināsies atvieglojums par apgādībā esošu personu - tātad par katru apgādājamo ar nodokli netiks aplikti 230 eiro. Pērn tie bija 200 eiro. Strādājošais ar diviem apgādājamajiem, kura alga uz papīra ir 440 eiro, pērn saņēma 391 eiro mēnesī uz rokas, šogad saņems tikpat - 391 eiro mēnesī uz rokas, jo atvieglojuma apjoms gan pērn, gan šogad ir lielāks nekā alga uz papīra.

Savukārt, pensionāra neapliekamais minimums šogad būs 270 eiro mēnesī, kas ir par 20 eiro vairāk nekā pērn.

No 2019. gada 1. janvāra likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa augstākā progresijas sliekšņa maiņu no 55 000 eiro gadā uz 62 800 eiro gadā, salāgojot to ar jauno valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu maksimālo apmēru.

Tāpat, sākot ar šo gadu, būs jāmaksā arī nodoklis no ienākumiem, kas gūti no virtuālās valūtas.

Dārgāk alkohols un tabaka

Jau ar vakardienu par aptuveni sešiem procentiem tika palielinātas akcīzes nodokļa likmes smēķējamai tabakai, tabakas lapām un karsējamai tabakai, savukārt cigāriem un cigarillām - par 21 procentu. Pēc pusgada tabakas nozari gaida jauns akcīzes nodokļa kāpums. Tad par 5% tiks paaugstināts akcīzes nodoklis cigaretēm.

Ar 1. martu tiek palielinātas akcīzes nodokļa likmes vīnam, raudzētiem dzērieniem (virs 6%) un starpproduktiem (līdz 15%) par 100 litriem no 92 eiro uz 101 eiro, starpproduktiem (virs 15% un līdz 22%) par 100 litriem no 150 eiro uz 168 eiro, spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta no 1670 eiro uz 1840 eiro un alum (par katru absolūtā spirta tilpumprocentu) par 100 litriem no 6,8 eiro uz 7,4 eiro, kas alkoholiskos dzērienus sadārdzinās aptuveni par 10-20 centiem litrā.

Automašīnām nodokli rēķinās pa jaunam

Tomēr lielākās nodokļu izmaiņas gaida automašīnu īpašniekus, jo šogad stājas spēkā izmaiņas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklī.

Šogad par vieglo automobili, kurš pirmo reizi reģistrēts pēc 2008. gada 31. decembra, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis (TEN) jāmaksā, piemērojot likmi atkarībā no automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma g/km, ja par šādu transportlīdzekli transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā ir pieejama informācija par tā radīto CO2 izmešu daudzumu. Gadījumā, ja informācija par CO2 izmešu daudzumu nav zināma, tad TEN maksā atbilstoši vieglā automobiļa pilnai masai, motora tilpumam un motora maksimālajai jaudai.

Savukārt, par vieglo automobili, kurš pirmo reizi reģistrēts pēc 2008. gada 31. decembra, papildus TEN likmei atkarībā no automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma (g/km) jāmaksā 300 eiro, ja vieglā automobiļa motora tilpums pārsniedz 3500 kubikmetru.

Ekrānšāviņš no avīzes