Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Otro simtgadi Latvija sākusi ar vēsturiski labāko situāciju ekonomikā, spēcīgu eksportu

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Finanšu nozarē 2018. gads bija raibs, atzina "Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

"Finanšu nozarē 2018.gads bijis raibs, tomēr Latvijai kopumā un vairumam tās iedzīvotāju ar pozitīvu zīmi. Savu otro simtgadi Latvija sākusi ar vēsturiski labāko situāciju ekonomikā, spēcīgu eksportu, augošiem uzkrājumiem un vidējo algu virs 1000 eiro. Esam novērojuši strauju izaugsmi, kuru neietekmēja ne Saeimas vēlēšanas un sekojošā neskaidrība ap valdības veidošanos, ne arī politiskā nenoteiktība daudzviet pasaulē," teica Rubenis.

Viņš arī atzīmēja, ka šis gads nesis nozīmīgas strukturālas pārmaiņas Latvijas finanšu sektorā. "Vairāku negatīvu notikumu iespaidā, Latvijas valsts ir spērusi izlēmīgus soļus, lai turpmāk netiku izmantota par tranzītvalsti šaubīgiem finanšu darījumiem. Pozitīvi vērtējams, ka valdībai un regulatoram izdevies šīs pārmaiņas īstenot bez nozīmīgas ietekmes uz ekonomiku. Turpretī "Moneyval" kritiskais ziņojums par Latvijas spēju cīnīties ar naudas atmazgāšanu ir ļoti satraucošs un lielā mērā iezīmē, uz ko valsts pārvaldei nākamgad ir jāfokusējas, lai novērstu Latvijas iekļaušanu "pelēkajā sarakstā"," pauda Rubenis.

Tāpat "Swedbank" vadītājs Latvijā minēja, ka stabilā un augošā ekonomika Latvijas sabiedrībai dod pārliecību un iespējas īstenot savas ieceres. Tostarp šogad teju 3500 ģimenes ar "Swedbank" finansējumu iegādājušās jaunu dzīvesvietu, kas tām ļauj domāt pat ģimenes paplašināšanu un attīstīt plānus Latvijā. Tas ir par trešo daļu vairāk nekā pērn, ko sekmē gan ienākumu pieaugums, gan pieejami kredītu nosacījumi.

"Līdzīgu tendenci redzam uzņēmēju vidū - vairāk nekā 2600 mazo uzņēmumu (par 6% vairāk nekā pērn) ir izmantojuši "Swedbank" finansējumu, lai attīstītu savu biznesu. Visaktīvāk šogad savā attīstībā investējuši uzņēmēji, kuri pārstāv lauksaimniecību, pārtikas rūpniecību, kokapstrādi un nekustamā īpašuma nozares. Pie tik straujas izaugsmes, kādu novērojam Latvijā, mēs gan sagaidītu vēl nozīmīgākas investīcijas lielajos uzņēmumos. Tos dara piesardzīgus globālā neskaidrība, tomēr darba roku trūkums un algu pieaugums uzņēmumus mudina investēt automatizācijā," teica Rubenis.

Viņš atzīmēja, ka izvadītais gads nesis arī labas ziņas uzkrājumu jomā - Latvijas iedzīvotāju uzkrājumi gada laikā "Swedbank" palielinājušies par 260 miljoniem eiro jeb 10%.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.