Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Blokmājās dzīvokļu cenas nemainās

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ļoti pieticīgo cenu celšanos par vienu eiro mēnesī līdzsvaro atruna, ka tas pats eiro novembra beigās bija mazāk vērtīgs nekā novembra sākumā.

Patiesības mirklis eiro vērtībai Latvijā pienāks 1. janvārī līdz ar visvisādu nodokļu, nodevu un tarifu palielināšanu, jaunu obligāti apmaksājamu pakalpojumu ieviešanu u.tml. Cilvēki to gaida ar nogaidīšanas metodi. Tas nozīmē atlikt lēmumus par naudas ieguldīšanu nekustamajos īpašumos jeb vismaz visvieglāk pieejamajā nekustamo īpašumu segmentā. Citiem vārdiem sakot, tas ir arī visnevērtīgākais segments, tāpēc cilvēku attieksme pret to jāatzīst par adekvātu.

Jāpatur vērā arī tas, ka šeit tiek rēķinātas blokmāju vidējās cenas Rīgā, nevis Latvijā. Līdz ar to jautājums ir arī par Rīgas pievilcību no dažādi situētu cilvēku viedokļa. Lielā mērā tas ir jautājums par šīs situētības izmaiņām: vai tāda notiek, cik plašas aprindas skar un kādā virzienā iet? Vienmēr var atrast piemērus (Rīgas gadījumā - skaitliski daudzus piemērus) izmaiņām gan uz labklājības, gan uz trūkuma pusi atsevišķiem cilvēkiem un ģimenēm, bet situācija nekustamo īpašumu tirgū ir šādu pārmaiņu integrāls rādītājs. Labākajā gadījumā cilvēki ir ar mieru pārdot dzīvokli blokmājā bez ilgas pircēju gaidīšanas un tielēšanās par cenu, jo viņiem atvērušies tādi ienākumu avoti, ka vecā dzīvokļa realizācijas cena nav kritiski svarīga, lai viņi tiktu pie jauna mājokļa. Tas varētu būt gan dzīvoklis jaunuzceltās vai vecās, bet kapitāli renovētās mājās, vai arī savrupmāja Rīgā vai tās apkārtnē. Ir manāma mākleru papildu uzmanība šādai potenciālo klientu grupai, bet tā nav liecība, ka šī grupa ir skaitliski iespaidīgākā grupa.

Daži patiesības mirkļi ir pienākuši jau pirms 1. janvāra. Interesanti, cik daudzi cilvēki Rīgā un Pierīgā cerēja visai drīz tikt pie labāka mājokļa par to naudu, kas regulāri plūda uz Rīgu apmaiņā pret Rīgas satiksmes trolejbusu un tramvaju iepirkumiem. Tādā veidā visu rīdzinieku nodokļu izdevumi transformējās salīdzinoši nedaudzu, bet tomēr ne tikai viena vai dažu cilvēku ienākumos. Varbūt kāds no viņiem tagad ieslēdzis atpakaļgaitu un cenšas ievākties blokmājā par jebkādu cenu naudas un nervu bojāšanas veidā. Tādā veidā viņš varētu parādīt sevi kā godīgu iepirkumu komisijas locekli vai policistu, kura mājvieta atbilst viņa algai.