Autonodokli grib aplikt ar PVN

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija gatavo grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, lai vismaz uz laiku atteikties no dienesta automašīnu nodokļa, valdība paredz šā nodokļa maksājumu aplikt arī ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

"Politiķi un augsta ranga ierēdņi kārtējo reizi ir apmānījuši uzņēmējus, apgalvojot, ka nodokļu slogs, kas gulstas uz uzņēmēju pleciem, netiks paaugstināts – gaidāmās izmaiņas PVN piemērošanā, tā sauktā dienesta auto nodokļa aplikšana ar PVN liecina par pretējo," saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāve, Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Lienīte Caune.

Maija beigās Saeimas deputātu vairākums nolēma nodot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izskatīšanai Tautas partijas sagatavotos grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas paredz svītrot no šā likuma normu par dienesta automašīnu izmantošanu personiskām vajadzībām, reizē uzdodot Ministru kabinetam līdz 1. augustam izstrādāt un iesniegt Saeimai grozījumus likumos, lai padarītu šāda nodokļa iekasēšanu "saprātīgu, ekonomiski pamatotu, sociāli taisnīgu un vienkārši administrējamu nodokli".

Savukārt pagājušajā nedēļā Ministru kabineta komiteja atbalstīja projektu Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 14. novembra noteikumos "Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" normu piemērošanas kārtība"", kas nosaka, ka ar PVN apliekams arī dienesta automašīnu nodoklis.

"Šādu negaidītu papildu nodokļu maksājumu parādīšanās ikvienu godīgu uzņēmēju, kurš jau veicis dienesta auto nodokļa nomaksu par šā gada pirmo pusi, vedina no turpmākas autonodokļa nomaksas izvairīties," uzsver L. Caune, paužot neizpratni, kādēļ valsts šādi soda apzinīgos nodokļu maksātājus? Pēc viņas teiktā, uzņēmēji ir sašutuši, ka grozījumi paredz PVN virsuzrēķinu tiem, kas jau līdz šim apzinīgi ir maksājuši autonodokli, turpretim tos, kuri dienesta automašīnu lieto, izmantojot tā sauktās ceļazīmes, PVN izmaksas neskar. Turklāt PVN piemērošanas kārtība dienesta auto nodoklim esot neskaidra un sarežģīta, tā rada papildu noslodzi uzņēmēja grāmatvedim – vēl papildu izmaksas biznesam.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais