Mājokļu cenas nekāpj

Nekustamo īpašumu tirgus starpnieku uzskaitītās mājokļu kvadrātmetra cenas jūnijā palikušas maija līmenī.

Nekustamā īpašuma tirdzniecības firmas kā sarunājušas nosauc cenu pieaugumu par 1 eiro kvadrātmetrā un tālāk piebilst, ka tas nepelna cenu izmaiņu godu. Tātad cenas sastingušas maija līmenī. Arco Reeal Estate saskata tās mazliet virs 600 eiro atzīmes – 601 eiro maijā un 602 eiro jūnijā. Seko Latio ar 576 eiro un Ober Haus ar 542 eiro jūnijā.

Jāatgādina, ka tā ir Rīgas standartapbūves vidējā cena, kas kalpo par cenu indeksu – cenu svārstību virziena rādītāju, bet cenu svārstības notiek dažādos līmeņos atkarībā no mājokļu tipa, novietojuma u.c. īpatnību kombinācijām. Piemēram, Latio norāda, ka dzīvokļu cenas Vecmīlgrāvī un Bolderājā esot par 1/5 daļu zemākas nekā tādu pašu dzīvokļu cenas Purvciemā, Pļavniekos, Zolitūdē, Imantā vai Ziepniekkalnā. Ober Haus akcentē dzīvojamās platības kvadrātmetra cenu dažādību atkarībā no dzīvokļa platības. Vienistabas dzīvoklī vidējā cena par kvadrātmetru bijusi 612 eiro, kamēr par kvadrātmetru četristabu dzīvoklī maksāti 489 eiro.

Pēc oriģinālprojektiem celtajās pilsētas centra ēkās, kā manījis Ober Haus, mājokļu cenas viena kvadrātmetra izteiksmē ir izkliedētas starp 1500 un 3500 eiro atkarībā no tā, kur tieši attiecīgā ēka atrodas un cik lielā mērā tā (ne)uzturēta kārtībā, remontēta vai restaurēta.

Mākleru viedokļi dalās attiecībā uz mājokļu piedāvājuma un pieprasījuma izmaiņām. Latio uzskata, ka dzīvokļu piedāvājums Rīgā jūnijā sasniedzis šogad augstāko līmeni, bet Arco Real Estate manījis aktivitātes kritumu pat zem vasaras mēnešiem parastā apsīkuma. Uzņēmuma Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukkalējs Neatkarīgajai piebilda, ka pēc tam, kad Latio savu versiju jau bija nodevis masu saziņas līdzekļiem, Arco Real Estate vēlreiz aptaujājis savus māklerus, un tie paturējuši spēkā savus novērojumus, ka aktivitātes pieauguma neesot.

Latio precizē, ka aktivitāte izpaužas piedāvājumu, nevis darījumu pieaugumā. Dzīvokļu īpašnieki atsaucoties uz ziņām, ka mājokļu cenas šķērsojušas 600 eiro robežlīniju, un piedāvā dzīvokļus par cenām, kurās jau par dažiem mēnešiem uz priekšu ierēķināts cenu kāpums, kāds manīts kopš pagājušā rudens. Šogad cenas paguvušas celties par aptuveni 15%.

M. Laukkalējs stāstīja, ka tādējādi nepilnā pusgadā izsmelts viss pieaugums, kādu Arco Real Estate bija paredzējis šim gadam. Cenas cēlis pieprasījums pēc mājokļiem, kas uzkrājies mājokļu cenu celšanās gados, kad kāda daļa potenciālo pircēju šādus darījumus atlikuši līdz izdevīgākam brīdim. Tas šķitis pienācis pagājušajā rudenī. Bija arī papildversija, ka viens otrs ierēdnis cenšas tikt vaļā no skaidrās naudas krājuma pagultē, lai negadītos tā, kā gadījies bijušajām Bērnu slimnīcas amatpersonām, kurām pēc apcietināšanas un šādas naudas atrašanas nācies grūti izskaidrot, kā nauda tur radusies. Briesmas tikušas mazinātas, bez kaulēšanās pērkot mājokļus.

Latio turpina, ka pašlaik pircēji cenu kāpumu vairs neakceptē un darījumi notiek par iepriekšējo periodu cenām. Palielinājies to darījumu īpatsvars, kuriem nauda ņemta nevis no pagultēm, bet no bankām. "Jūnijā sagaidījām to brīdi, kad komercbanku kredītportfeļa izmaiņas vairs nebija negatīvas. Tas nozīmē, ka bankas kredītos mājsaimniecībām izsniedz tikpat naudas, cik saņem no tām atpakaļ. Aptuveni 80% no mājsaimniecībām aizdotajiem līdzekļiem ir hipotekārie kredīti. Protams, statistika ietver arī kredītu restrukturizāciju, taču tendence ir pozitīva," skaidroja Latio analītiķis Māris Grīnbergs.

Sagadījās tā, ka vienā un tajā pašā jūnija dienā un stundā pat divas bankas vēlējās informēt par izmaiņām hipotekāro kredītu tirgū. Swedbank gan galvenokārt teoretizēja par 3–5 gados gaidāmo tirgus izaugsmi. Banka mīļuprāt izsniegšot kredītus privātpersonām, kurām ir stabili ienākumi un darba devējs, izglītība un darba pieredze, laba kredītvēsture, kopējās kredītsaistības nepārsniedz 30% no mājsaimniecības ienākumiem un kuras veido uzkrājumus, t.i., aizdod naudu tieši Swedbank lētāk nekā saņem atpakaļ no Swedbank. Jājautā gan, vai Latvijas valsti var uzskatīt par stabilu darba devēju gan valsts kalpotājiem, gan privātfirmām, kuras saņem valsts pasūtījumus. Cik un kuri no šiem darbiem tiks turpināti pēc Saeimas vēlēšanām un 2011. gada budžeta pieņemšanas?

Nordea banka toties dalījās ar savu pieredzi, ka maijā no jauna izsniegusi 97 mājokļu kredītus. To skaits attiecībā pret janvāri gandrīz dubultojies, un piecu mēnešu rādītājs bijis tuvs četriem simtiem jaunu kredītu. Tie tiekot uzticēti pārsvarā divu cilvēku ģimenēm darbaspējas vecumā.

Svarīgākais