Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijai prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijā

© Pixabay

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas trešdien, Latvijai lēš straujāko tautsaimniecības augšupeju Baltijas valstu vidū.

Jaunākajās prognozēs OECD lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 4,7%, bet nākamgad - par 3,9%. Līdz ar to salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm, ka tika publiskotas maijā, OECD Latvijas IKP pieauguma prognozi šim gadam palielinājusi par 0,6 procentpunktiem, bet nākamajam gadam - par par 0,3 procentpunktiem.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 2,6%, bet nākamgad palielināsies par 3%. Savukārt bezdarbs Latvijā šogad būs 7,5%, bet nākamgad - 7,2%, lēsts prognozēs.

OECD norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmi atbalsta iedzīvotāju patēriņa izdevumi, kurus palielina labvēlīgie apstākļi darba tirgū. Pēc iepriekš piedzīvotā krituma investīcijas 2017.-2018.gada periodā strauji pieaugušas, investoriem izmantojot Eiropas Savienības strukturālos fondus.

Ekrānuzņēmums no LETA

Igaunijai OECD šogad prognozē ekonomikas izaugsmi 3,3% apmērā, kas nākamgad paātrināsies līdz 3,5%. Patēriņa cenas Igaunijā šogad pieaugs par 3,1%, bet nākamgad - par 2,9%. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, gan šogad, gan nākamgad būs 5,8%.

Lietuvai organizācija prognozē IKP pieaugumu šogad 3,4% apmērā, bet nākamgad IKP kāpumu Lietuvā sagaida 2,9% apmērā. Inflācijas rādītājs, kā lēš organizācija, Lietuvā šogad būs 2,6%, bet nākamgad cenas pieaugs par 2,5%. Prognozē teikts, ka bezdarbs Lietuvā būs 6,2% šogad un 5,9% nākamgad.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir 3,7%, nākamgad sagaidot 3,5% IKP pieaugumu.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 1,9%, bet nākamgad - par 1,8%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 1,6% šogad, gan nākamgad.

Krievijā OECD šogad prognozē IKP kāpumu par 1,6% un 1,5% nākamgad, bet Ķīnā ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 6,6%, bet nākamgad palēnināsies līdz 6,3%, lēš OECD.

Lielbritānijā, kas gatavojas izstāties no Eiropas Savienības, šogad, atbilstoši OECD jaunākajām prognozēm, ekonomikas izaugsme būs 1,3%, bet nākamgad - 1,4%. Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,9% apmērā šogad un 2,7% apmērā nākamgad.