Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par 225,303 miljoniem eiro Spānijas uzņēmums Latvijai piegādās 32 jaunus elektrovilcienus

© F64 Photo Agency

AS “Pasažieru vilciens” ir pabeigusi četru pretendentu finanšu piedāvājumu izvērtēšanu, un ir noskaidrots jauno elektrovilcienu piegādātājs. Tiesības piegādāt Latvijai 32 jaunus elektrovilcienus ir ieguvis Spānijas ražotājs PATENTES TALGO S.L., kura iesniegtais piedāvājums ir saimnieciski izdevīgākais visā vilcienu paredzētajā ekspluatācijas laikā jeb 35 gados.

Iepirkuma uzvarētāja PATENTES TALGO S.L. kopējā piedāvātā līgumcena 32 jaunu elektrovilcienu ražošanai un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādei ir 225 303 262,32 eiro. Līgumcenā ietilpst vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem 5 gadiem, kā arī personāla apmācība. Pretendentu iesniegtie piedāvājumi tika vērtēti, ņemot vērā vilcienu paredzamās ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā visā vilcienu ekspluatācijas laikā jeb 35 gados. Lai noteiktu saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, iepirkuma procesā tika ņemtas vērā ne tikai vilcienu ražošanas un piegādes grafiks, bet arī to ikdienas uzturēšanas, tehniskās apkopes, rezerves daļu, enerģijas patēriņa u.c. izmaksas uz vienu pasažiera sēdvietas vienību.

Iepirkuma uzvarētāja PATENTES TALGO S.L. piedāvājums ir gan saimnieciski izdevīgākais pēc minētajiem vērtēšanas kritērijiem, gan arī vienlaikus ar zemāko piedāvāto līgumcenu.

AS “Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis: “Šodien mums ir tiešām svarīga diena, jo ir noslēdzies posms, kurā ir veikts apjomīgs, sarežģīts un svarīgs darbs trīs gadu garumā. Finanšu piedāvājumu izvērtēšana bija izšķirošā iepirkuma fāze, pēc kura esam nonākuši līdz gala lēmumam un esam noskaidrojuši, ar kādiem elektrovilcieniem mēs Latvijā brauksim nākamos 35 gadus. Lai arī uzvarētājs ir tikai viens, vēlos izteikt pateicību visiem četriem vilcienu ražotājiem, kuri piedalījās šajā sarunu procedūrā, tas bija komplicēts un laikietilpīgs iepirkums. Finanšu piedāvājumus iesniedza visi četri pretendenti, un tas nodrošināja ļoti augstu konkurenci šajā iepirkumā. Šie pretendenti ir ļoti pieredzējuši un visi uzskatāmi par nozares līderiem vilcienu ražošanā. Četri iesniegtie vilcienu tehniskie piedāvājumi ir mūsu vajadzībām un redzējumam atbilstoši, tomēr saskaņā ar iepirkuma nolikumu ir jāizvēlas viens - ražotājs, kas piegādās mūsdienu prasībām atbilstošus pasažieru vilcienus, vienlaikus ar saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu vilcienu uzturēšanai ilgtermiņā.”

Jauno elektrovilcienu iegāde ievērojami mainīs AS “Pasažieru vilciens” iespējas pasažieru apkalpošanā un uzlabos servisa kvalitāti. Būtiskākie uzlabojumi pasažieriem salīdzinājumā ar pašlaik lietošanā esošajiem vilcieniem būs viena līmeņa iekāpšana vilcienos un viena līmeņa grīdas visā vilciena salonā. Tāpat jaunajos elektrovilcienos būs pieejama klimata kontrole, mūsdienu prasībām atbilstošas labierīcības - katrā vilcienā būs divas tualetes, kas pieejamas arī pasažieriem ar īpašām vajadzībām. Vilcieni būs aprīkoti ar video un audio informēšanas, kā arī biļešu pašvalidācijas iekārtām. Šiem elektrovilcieniem būs ievērojami platākas durvis, lai nodrošinātu ātru pasažieru apmaiņu, kas nozīmē arī īsāku vilcienu stāvēšanas laiku pieturvietās. Ir paredzēta arī tāda papildu ērtība pasažieriem kā iespēja brauciena laikā uzlādēt savas viedierīces. Pēc jauno elektrovilcienu iegādes AS “Pasažieru vilciens” varēs ieviest intervāla grafikus visos vilcienu maršrutos, proti, noslogotākajos laikos - darba dienu rītos un vakaros - vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm. Paredzēts, ka jaunie elektrovilcieni kursēs Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.

Iepirkuma procesa ietvaros ir paredzēts, ka AS “Pasažieru vilciens” 32 jaunie elektrovilcieni tiks piegādāti pakāpeniski, sākot no 2020. gada beigām līdz 2023. gadam.