Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Skolas apgūst Eiropas miljonus

© REUTERS/ SCANPIX

No 282 miljoniem eiro, kas no Eiropas Savienības fondiem piešķirti Latvijai mācību iestāžu modernizēšanai, 143 miljonus eiro plānots ieguldīt vispārizglītojošās skolās. Pašlaik projektus īsteno 33 pašvaldību 75 objektos – par 91 miljonu eiro (plus vietvaru pašu līdzfinansējums). Tās lielākoties ir pilsētu vidusskolas un valsts ģimnāzijas, jo striktie noteikumi liedza pieteikties mazajām lauku skolām.

Jau šobrīd ir pabeigtas un nodotas ekspluatācijā vairākas vispārējās izglītības iestādes. Viena no tām Rīgas Franču licejs, kura kopējās atjaunošanas izmaksas bija 8,8 miljoni, no tiem seši miljoni eiro - ES fondu nauda. Jurģus piedzīvojusi Ikšķiles vidusskolas piebūve, jaunā Salaspils 1. vidusskolas ēka, modernizēta Liepājas Valsts 1. ģimnāzija, Līvānu 1. vidusskola, Ludzas pilsētas ģimnāzija. Atjaunoti arī vairāki skolu sporta laukumi (Ogres 1. vidusskola, Gulbenes Valsts ģimnāzija, Krāslavas Valsts ģimnāzija), izbūvētas un labiekārtotas skolu dienesta viesnīcas Ludzā, Gulbenē, Cēsīs.

Viena no retajām pašvaldībām, kur bez lielajām skolām ES naudu modernizācijā ieguldīs arī mazā izglītības iestādē ārpus pilsētas, ir Saldus novads. Striķu sākumskolā, kas atrodas septiņus kilometrus aiz pilsētas robežām un ko apmeklē bērni no visa novada, tiks uzlabota mācību vide un atjaunota ēka. Kāpēc izvēle kritusi uz šo skolu? To stipri ietekmējis sabiedrības pieprasījums, skaidroja Saldus novada Izglītības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Levica. Šajā izglītības iestādē tiek realizēta programma ar Montesori pedagoģijas ievirzi. To apgūst jau pirmās trīs klases, un plānots ar katru gadu pakāpties pa vienu klasi uz augšu. Lai gan projekta sākums ir šā gada 14. marts, darbi reāli notiek vien Striķu sākumskolā, bet pārējās «vēl gaida rindā». Saldus pamatskolā tiks celta jauna piebūve, kas taps vecās - demontētās - vietā un kur būs izvietoti dabaszinātņu kabineti un laboratorijas, ko varēs izmantot arī citas novada skolas. Tāpat mācību vide tiks modernizēta Saldus vidusskolā, kur arī taps rekonstruēts un labiekārtots sporta laukums. Cieceres internātpamatskolā (to vietvara plāno saglabāt arī pēc tam, kad valsts pārtrauks to finansēt) plānota sporta zāles pārbūve. Iepriekšminētajās skolās paredzēts iegādāties jaunas mēbeles un iekārtas, un IT aprīkojumu, teica S. Levica. Kopumā tiks ieguldīts 8,1 miljons eiro (3,4 miljoni - no ES).

Talsu novadā uzlabojumi gaida Talsu Valsts ģimnāziju, kur pagrabstāvā plānots izveidot metodisko centru, arī pārējā ēka tiks modernizēta, iegādātas ergonomiskas mēbeles, uzlaboti IT risinājumi un stadions (tas jau ir nodots ekspluatācijā). Vēl projektā iekļauta Talsu 2. vidusskola un Talsu pamatskola, kā arī Sabiles vidusskola, kas pērn tika reorganizēta par pamatskolu. Akcents lielākoties tiks likts uz mācību kabinetu labiekārtošanu, kopumā tērējot 4,5 miljonus eiro (3,6 miljoni eiro - ES). Paralēli tam par pašvaldības līdzekļiem tiks uzlabota vide arī pārējās novada skolās, sacīja Talsu novada izglītības pārvaldes vadītājs Uldis Katlaps.

Ogres novadā jau pabeigta Ogres 1. vidusskolas stadiona renovācija, multifunkcionālo kabinetu izveide un ēkas siltināšana, nu drīzumā sāksies Ogres Valsts ģimnāzijas pārbūves projektēšana, norādīja Ogres novada pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs, piebilstot, ka tam visam atvēlēti 18,6 miljoni eiro (5 miljoni eiro - ES).