Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Asociācija ārkārtas situāciju NMPD Rīgas reģionā sauc par Latvijas nacionālās drošības apdraudējumu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Latvijas Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācija nosūtījusi vēstuli Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam Antonio Tajani, lūdzot "Eiropas Savienības institūciju" padomu situācijas risināšanai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), informēja asociācijas vadītājs Rafaels Ciekurs.

Zināšanai vēstule nosūtīta arī Latvijas eiroparlamentāriešiem.

Vēstulē pausts, ka saistībā ar NMPD Rīgas reģionālajā centrā izsludināto ārkārtas situāciju, asociācija vēršas "pēc ārkārtas palīdzības sniegšanas pie Eiropas Savienības (ES) institūcijām, lai tās izvērtētu un sniegtu ierosinājumus problēmas risināšanai".

Asociācija vēstulē norāda, ka izveidojusies situācija ir jāuztver kā nopietns ES pilsoņu veselības apdraudējums, un Latvijas kā ES dalībvalsts nacionālās drošības apdraudējums.

Vēstulē pausta pārliecība, ka esošā valdība kūtri iesaistās krīzes situācijas risināšanā, norādot, ka izveidojusies problēmsituācija jārisina jaunajai valdībai. Tomēr jaunais Ministru kabinets vēl tikai tiek veidots.

Šī iemesla dēļ asociācija cer uz EP rīcību, lai maksimāli ātrā laikā palīdzētu novērst izveidojušos ārkārtas situāciju, kas "apdraud ES cilvēku dzīvības un dalībvalsts drošība kopumā".

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka NMPD izlēmis izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu dienestā.

Kā žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Satraukumu par iespējamo atalgojuma nepalielināšanu nākamgad paudušas arī Latvijas lielākās slimnīcas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas pārstāvji apgalvoja - ja nākamgad netiks palielināts mediķu atalgojuma finansējums, universitātes slimnīcu darbiniekiem samazināsies ienākumi.

Tikmēr veselības ministre Anda Čakša aģentūrai LETA pauda viedokli, ka patlaban veselības aprūpē notiek apzināta haosa radīšana.

Viņa uzsvēra, ka visi politiskie spēki ir solījuši finansējumu veselības aprūpei, kura ir prioritāte, turklāt, viņas ieskatā, ministrija izdarījusi visus priekšdarbus, kas nepieciešami, tostarp informatīvais ziņojums par mediķu atalgojuma palielināšanu iesniegts valdībā, bet finansējums virsstundu apmaksai - jau iestrādāts budžetā.

VM arī paziņojusi, ka steidzamības kārtā gatavos grozījumus, lai paplašinātu mediķu loku, kas var strādāt NMPD.