Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrija paskaidro, kāpēc "Bervig Skog" meža īpašumus neiegādājās "Latvijas valsts meži"

© F64 Photo Agency

Zviedrijas "Bergvik Skog" meža īpašumu un uzņēmumu Latvijā pārdošanas cena, par kādu tos iegādājās Zviedrijas meža nozares koncerns "Södra", "Latvijas valsts mežiem" (LVM) bija pārāk augsta, atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

Viņš teica, ka LVM nav pieejami tādi finanšu līdzekļi, ņemot vērā, ka netiek samazināti dividenžu maksājumi valsts budžetā.

"Beigās tas bija cenas piedāvājuma jautājums," teica Ozols, komentējot, kādēļ LVM īpašumā nenonāca "Bergvik Skog" meža īpašumi Latvijā.

Vienlaikus viņš piebilda, ka "Bergvik Skog" meža īpašumus un uzņēmumus Latvijā ir ieguvis viens no vadošajiem Eiropas mežsaimniecības uzņēmumiem, kas Latvijā jau darbojas - "Södra", līdz ar to ZM nav bažu par attiecīgā meža tālāko apsaimniekošanu.

Arī LVM pārstāvji aģentūrai LETA atzina, ka "Bergvik Skog" meža īpašumu un uzņēmumu pārdošanas cena būtiski pārsniedza LVM piedāvājumā noteiktos cenas griestus. Kompānijā apstiprināja, ka LVM bija "Bergvik Skog" meža īpašumu un uzņēmumu iegādes pretendentu vidū un startēja ar pirkšanas piedāvājumu.

"Darījuma gala cena būtiski pārsniedza LVM piedāvājumā noteiktos cenas griestus, kas bija izstrādāti, rēķinoties ar nākotnes naudas plūsmu un ienākumiem no sociāli atbildīgas, videi draudzīgas un ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas, ar mērķi audzēt meža īpašumu vērtību ilgtermiņā. Tajā pašā laikā cenas piedāvājumā netika paredzētas nekādas darbības, kas būtu saistītas meža īpašumu tālākpārdošanu. Ir jāņem vērā, ka no meža apsaimniekošanai ieplānotajiem nākotnes nosacījumiem ir atkarīgs arī cenas piedāvājums," norādīja LVM.

LVM apsveica "Bergvik Skog" un "Södra" ar veiksmīgi noslēgto darījumu. "Latvijas meža nozare pašlaik redz patiesi pieredzējuša un atbildīga meža īpašnieka ienākšanu Latvijas mežu īpašnieku saraksta galvgalī," norādīja LVM.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Zviedrijas "Bergvik Skog" otrdien pārdevis savus meža īpašumus un uzņēmumus Latvijā Zviedrijas meža nozares koncernam "Södra" un nodevis savu uzņēmumu - "Bergvik Skog" un "Ruda" - darbību Latvijā kopā ar visiem darbiniekiem "Södra" pārziņā. Tādējādi "Bergvik Skog" pārdevis 111 100 hektārus zemes, no kuriem 80 300 hektārus veido produktīva meža zeme. Darījuma summa sasniedza 324 miljonus eiro.

Laikraksts "Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka interesi par Zviedrijas "Bergvik Skog" piederošo Latvijas mežu iegādi ir izrādījuši 20 uzņēmumu, tostarp arī trīs uzņēmumi no Latvijas. Zemi bija plānots pārdot līdz šā gada beigām.

Iepriekš tika minēts, ka par īpašumu iegādi interesējās arī "Latvijas valsts meži".

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2017.gadā "Bergvik Skog" apgrozījums bija 2,423 miljoni eiro, bet uzņēmuma peļņa bija 275 931 eiro.

Kompānija ir reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 106,025 miljoni eiro. Kompānija pieder Zviedrijas uzņēmumam "Bergvik Skog".

Zviedrijas "Södra" Latvijā ir meitasuzņēmums "Sorda meži". "Sodra" mājaslapā teikts, ka kompānija jau ilgāku laiku investē mežos Baltijas valstīs un kopš 2006.gada tai pieder mežs Latvijā.