Lauksaimnieki var dīzeļdegvielu iegādāties bez akcīzes nodokļa

No 1.jūlija stājusies spēkā jauna kārtība degvielas iegādei lauksaimniekiem. Turpmāk lauksaimnieki, kuri ir pieteikušies vienotā platību maksājuma saņemšanai un ir reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātāji, varēs iegādāties degvielu bez akcīzes nodokļa.

Degvielu varēs iegādāties no tirgotājiem, kuri būs reģistrējušies šādas degvielas tirdzniecībai.

Lai varētu iegādāties degvielu bez akcīzes nodokļa, lauksaimniekiem līdz 5.jūlijam jāiesniedz pieteikums Lauku atbalsta dienestā (LAD).

LAD pēc datu salīdzināšanas ar VID un Lauksaimniecības datu centru līdz 19.jūlijam piešķirs sākotnējos degvielas iegādes limitus (40 l uz ha) katram lauksaimniekam.

Galīgie limiti (ne vairāk kā 100 l uz ha) tiks piešķirti līdz 15.augustam.

Nākamās nedēļas laikā pirmie degvielas tirgotāji būs gatavi degvielas tirdzniecībai. Pirmie 3000 lauksaimnieki, kuri pieteikumus LAD ir iesnieguši līdz 15.jūnijam, saņems limitus un varēs uzsākt degvielas iegādi.

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.