Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Cenu kāpuma dēļ degvielu pērk mazāk

© F64 Photo Agency

Neskatoties uz ekonomikas pieaugumu Latvijā, jaunu apģērbu, apavus un autodegvielu pērk mazāk. Finanšu ministrija (FM) pieļauj, ka degvielas mazumtirdzniecības apjoma samazinājumu izraisījis straujais degvielas cenu kāpums.

Saskaņā ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem mazumtirdzniecība Latvijā šā gada septembrī palielinājās par 3,5 procentiem, salīdzinot ar mazumtirdzniecības apjomiem pirms gada. Šis pieaugums ir straujāks par iepriekšējā mēnesī reģistrēto, un kopumā 2018. gada deviņos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 4,4 procentiem augstāks nekā pirms gada.

Degvielas tirdzniecībā pieauguma praktiski nav jau otro mēnesi pēc kārtas, kas varētu būt saistīts ar spēcīgo cenu pieaugumu pēdējos mēnešos.

Finanšu ministrija norāda, ka septembrī mazumtirdzniecības pieaugumu pamatā nodrošināja apgrozījuma kāpums tirdzniecībā ar nepārtikas precēm, atskaitot degvielu. Šīs preču kategorijas pārdošanas apjomi gada griezumā palielinājās par 6,1 procentu, kas ir viens no spēcīgākajiem izaugsmes tempiem šā gada laikā. Tikmēr mazumtirdzniecība pārtikas veikalos pieauga vien par 1,9 procentiem, savukārt autodegvielas tirdzniecības apjomi saruka par 0,1%.

«Degvielas tirdzniecībā pieauguma praktiski nav jau otro mēnesi pēc kārtas, kas varētu būt saistīts ar spēcīgo cenu pieaugumu pēdējos mēnešos. Dati uzrāda, ka jau kopš šā gada jūnija degvielas cenu kāpums gada griezumā bijis tuvu 20%. Degvielas cenu pieaugums Latvijā ir sagaidāms arī turpmākajos šā gada mēnešos, lai gan tas būs mērenāks nekā iepriekšējos mēnešos novērotais, tādējādi sekmējot autodegvielas mazumtirdzniecības apjomu pakāpenisku pieaugumu,» skaidro Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietniece Lelde Grīnvalde.

No nepārtikas precēm straujš apgrozījuma pieaugums septembrī tika reģistrēts metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā, kas šā gada septembrī salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pirms gada palielinājās par 15,0 procentiem. FM uzskata, ka tas saistīts ar straujajiem pieauguma tempiem būvniecībā. Tāpat tirdzniecības apjomi kāpa informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā, kā arī farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecībā. Savukārt jau ceturto mēnesi pēc kārtas apgrozījuma kritums fiksēts apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā, septembrī to pārdošanas apjomiem samazinoties par 5,8 procentiem. Mazumtirdzniecības kritums bija vērojams arī mājsaimniecības elektropreču pārdošanas rezultātos, kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču tirdzniecībā par attiecīgi 7,5% un 4,0%. Savukārt mazumtirdzniecība stendos un tirgos ir sarukusi visa šā gada laikā, un septembrī pārdošanas apjomu kritums jau bija 15,4 procenti.

Nekustamo īpašumu kompānija Ober-Haus Latvija mazumtirdzniecības izaugsmes tendences Latvijā vērtē kā stabilas, uzsverot, ka tirgotāju attīstības perspektīvas saistās ar esošo tirdzniecības centru paplašināšanu un jaunu operatoru plāniem uzsākt darbību Latvijā. Aizvien lielāka daļa no tirdzniecības centru tirdzniecības jaunajām platībām tiek plānota kā izklaides un atpūtas iespējas dažādu vecumu cilvēkiem ar daudzpusīgām interesēm.

Kā piemēru Ober-Haus min daudzfunkcionālā tirdzniecības centra Akropole būvniecību, t/c Origo jaunā korpusa celtniecību, t/c Alfa paplašināšanu, Lidl ienākšanu Latvijā, uzsākot būvēt loģistikas centru Ulbrokā.

Septiņu gadu laikā nomas maksa tirdzniecības centros nav būtiski mainījusies.

Šobrīd nelielas tirdzniecības telpas (līdz 100 m²) tajos var iznomāt par 20-50 eiro par kvadrātmetru. 2012. gadā nomas maksa svārstījās no 25 līdz 50 eiro. Izmaiņas nomas maksā tirdzniecības centros ir bijušas vidēji lielu ( no 100 līdz 200 m²) tirdzniecības platību nomā. Ja pirms septiņiem gadiem par šādu telpu nomu bija jāmaksā no 15 līdz 25 eiro (bez PVN), tad šogad no 10 līdz 30 eiro. Savukārt lielu tirdzniecības telpu (vairāk nekā 200 m²) noma ir pat nedaudz samazinājusies, liecina Ober-Haus dati.