Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jaunā virsstundu apmaksas kārtība neatbilst Satversmei, uzskata LTRK

© F64 Photo Agency

Saeimā šodien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Darba likumā, kas nosaka jaunu virsstundu apmaksas kārtību, ir Satversmei neatbilstoši un tiks apstrīdēti Satversmes tiesā, norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

"Esam ļoti nepatīkami pārsteigti, ka "aizejošā" Saeima pēdējā sēdē veica šādas izmaiņas Darba likumā, neņemot vērā, ka grozījumi neatbilst Satversmei, uz ko skaidri norādīja gan Tiesībsarga birojs, gan Ārvalstu Investoru padome, gan arī Saeimas Juridiskais birojs," uzsvēra LTRK.

LTRK apsver aicināt Valsts prezidentu Raimondu Vējoni neizsludināt pieņemto likumu.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsvēra, ka LTRK Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā bija iesniegusi kompromisa variantu izmaiņām Darba likumā, kas atbilstu Satversmei, paredzot konkurētspējīgu un darba devēju un nodarbināto intereses aizsargājošu regulējumu par virsstundu piemaksu 50% jeb samaksu 150% apmērā par pirmajām divām virsstundām dienā visās tautsaimniecības nozarēs, ne tikai atsevišķās. Taču tas neguva atbalstu.

"Uzskatām, ka mūsu sagatavotais un iesniegtais precizētais priekšlikums sekmētu faktisku virsstundu uzskaiti, ēnu ekonomikas mazināšanu un konkurētspējas veicināšanu, kā arī būtu tiesiski korekts un atbilstošs Satversmei un vienlaikus aizstāvētu gan mazo un vidējo uzņēmumu, gan darbinieku intereses visās tautsaimniecības nozarēs," uzsvēra Endziņš.

LTRK arī atgādināja, ka iepriekš Ārvalstu investoru padome Latvijā, savā vēstulē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai norādīja, ka, pieņemot LTRK piedāvāto regulējumu, Latvija būtiski tuvinātos to valstu regulējumam, ar kurām tieši konkurē investīciju piesaistē. Tāpat tas dotu pozitīvu signālu par valsts gatavību ieklausīties uzņēmēju viedoklī par tirgus vajadzībām un spert aktīvus soļus, lai samazinātu novēroto virsstundu darba neuzskaitīšanu, kas uzņēmējiem rada nevienlīdzīgas konkurences apstākļus.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Darba likumā, kas paredz par virsstundu darbu maksāt 50%, slēdzot ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu.

Regulējums paredz, ka virsstundu apmaksa šajās nozarēs varēs būt ne mazāka par 50% no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes. Patlaban par virsstundu darbu visos gadījumos noteikta piemaksa 100% apmērā. Nozarēs, kurās ģenerālvienošanās nav noslēgta, saglabāsies līdzšinējā virsstundu apmaksas kārtība.

Saskaņā ar Darba likumu nozares ģenerālvienošanos slēdz darba devēji, kas nodarbina vairāk nekā 50% nozares darbinieku vai kuru preču apgrozījuma vai pakalpojuma apjoms ir vairāk nekā 50% no nozares apgrozījuma. Šāda ģenerālvienošanās ir saistoša visiem attiecīgās nozares darba devējiem un attiecas uz visiem darbiniekiem. Nozares ģenerālvienošanās primāri vērsta uz nozares nodarbināto tiesisko interešu aizsardzību un sociālo garantiju stiprināšanu, taču vienlaikus uzskatāma par vienu no efektīvākajiem instrumentiem attiecīgās nozares sakārtošanai, attīstībai un konkurences veicināšanai, kā arī ēnu ekonomikas ierobežošanai, norāda likumprojekta autori.