LVRTC aicina uzņēmumus reģistrēt elektroniski

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) aicina uzņēmējus aktīvāk izmantot iespēju uzņēmumus reģistrēt elektroniski, izmantojot drošu elektronisko parakstu.

"Lai reģistrētu jaunu uzņēmumu, uzņēmējam šobrīd vairs nav pašam jābrauc uz Uzņēmumu reģistru un jāgaida rindā - visas nepieciešamās formalitātes var nokārtot ar datora un interneta palīdzību. Īpaši aktuāli tas kļūst, sākoties vasarai, kad cilvēki pēc iespējas vairāk cenšas uzturēties ārpus pilsētām un birojiem," stāstīja LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Statistika liecina, ka tieši pēdējos mēnešos atsāk pieaugt reģistrēto uzņēmumu skaits - vidēji mēnesī šobrīd Uzņēmumu reģistrā tiek reģistrēts vairāk nekā 1000 jaunu komersantu un biedrību. Pēdējā mēneša laikā, kopš ir iespējams dibināt arī mazkapitāla SIA, ik nedēļu tiek reģistrēti 300 jauni komersanti.

Lai sekmētu uzņēmēju informētību un interesi par iespēju uzņēmumu reģistrēt elektroniski, LVRTC ir plānojis sniegt atbalstu Uzņēmumu reģistram darbā ar elektroniskajiem dokumentiem, kā arī palīdzēt konsultāciju sniegšanā. Šā gada jūnijā, īsi pirms Jāņiem, tika reģistrēta pirmā SIA, kurai reģistrācijas process noritēja pilnībā elektroniski. Dokumentus uzņēmējs iesniedza, izmantojot UR mājas lapā jaunizveidoto tiešsaisti komersantiem. Jaunā komercsabiedrība lēmumu par reģistrāciju, kā arī reģistrācijas apliecību saņēma elektroniski.

Uzņēmuma reģistrācijas dokumentiem jābūt iepriekš sagatavotiem un katram atsevišķi parakstītam ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu. Dokumentus elektroniski jāparaksta tām pašām personām, kurām saskaņā ar Komerclikumu to būtu jādara, ja dokuments tiktu iesniegts papīra formā.

Arī pašu e-parakstu šobrīd ir iespējams iegūt, nekur nebraucot un nestāvot rindā - kopš šā gada 1. jūnija LVRTC sadarbībā ar eksprespasta pakalpojumu sniedzēju DPD Latvija piedāvā iespēju e-parakstam pieteikties un saņemt to ar kurjerpasta palīdzību, kas ir kā alternatīva esošajai klientu apkalpošanai pasta nodaļās. Lai pieteiktos e-paraksta saņemšanai ar kurjeru, nepieciešams elektroniski aizpildīt un nosūtīt pieteikumu, kas atrodams mājaslapā www.e-me.lv, norādot, ka e-parakstu klients vēlas saņemt ar kurjerpastu. DPD sazināsies ar pieteikuma iesniedzēju un vienosies par pusēm pieņemamu tikšanās vietu un laiku. Kurjeram ierodoties, klientam būs jāparaksta iepriekš aizpildītais pieteikums, kā arī jāuzrāda pase.

Šā gada 1. jūnijā apritēja gads, kopš LVRTC ir oficiāli pārņēmis sertifikācijas pakalpojumu saistības no Latvijas Pasta. Lai veicinātu e-paraksta izmantošanu, LVRTC gada sākumā būtiski samazināja e-paraksta paku un laika zīmogu cenas: e-paraksta viedkartes var iegādāties, sākot no Ls 9,99 ar PVN.