Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

NRA pēta: kā Latvijas tirgu plānojis iekarot lielveikalu tīkls "Lidl"?

Šobrīd Latvijā ir izraudzītas jau 10 vietas Lidl veikaliem, no tām lielākā daļa – Rīgā. Uzņēmums sāk meklēt darbiniekus. Tiek prognozēts, ka Lidl, ienākot Latvijā, radīs konkurenci, kas sekmēs gan pārtikas cenu kritumu, gan darba samaksas pieaugumu. © SCANPIX

Atšķirībā no citiem mazumtirgotājiem, kas savus tīklus sāka būvēt pamazām, atverot vienu veikalu pēc otra, Vācijas zemo cenu veikalu tīkls Lidl Latvijā vienlaikus atklās uzreiz vismaz 10 veikalus. Lai gan pirmo veikalu atvēršana varētu būt aptuveni 2020. gada sākumā, Lidl Latvija jau ir sācis darbinieku meklēšanu.

«Mēs nevēlamies kavēties un darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai Lidl veikalus Latvijā atvērtu pēc iespējas ātrāk, taču tas nav atkarīgs tikai no mums. Tāpēc šobrīd nav iespējams nosaukt precīzu datumu, kurā tas notiks, jo tas ir atkarīgs gan no tā, cik ātri izdosies pabeigt loģistikas centru, gan arī no tā, kā veiksies ar veikalu būvi,» uzsvēra Lidl Lietuva vadītājs un projekta attīstītājs Latvijā un Igaunijā Radostins Rusevs-Peine.

Lidl konsekventi izvēlas būvēt savas tirdzniecības telpas, nevis tās nomāt. Uzņēmums nule kā uzsācis 47 000 kvadrātmetru lielā loģistikas centra būvniecību Ulbrokas ielā.

Viņš apstiprināja, ka šobrīd Latvijā ir izraudzītas jau 10 vietas Lidl veikaliem, no tām lielākā daļa - Rīgā. Taču iespējams, ka pēc pusotra gada, kad loģistikas centrs būs pabeigts, Lidl veikalu skaits Latvijā jau pārsniegs desmit. «Desmit veikali - tas ir minimums, kas ir nepieciešams, lai varētu darboties. Taču es neizslēdzu iespēju, ka veikalu skaits jau sākotnēji būs lielāks,» skaidroja R. Rusevs-Peine.

Lidl konsekventi izvēlas būvēt savas tirdzniecības telpas, nevis tās nomāt. Uzņēmums nule kā uzsācis 47 000 kvadrātmetru lielā loģistikas centra būvniecību Ulbrokas ielā. Tas būšot viens no modernākajiem un tehnoloģiski attīstītākajiem loģistikas centriem Baltijā. Būvniecība paredz noliktavas un blakus esošās administrācijas ēkas izveidi ar atbalsta iekārtām un infrastruktūru. Celtniecība uzticēta SIA Merks, un noslēgtā projekta līgumcena ir 42,5 miljoni eiro (neskaitot PVN), bet aptuveni 15 miljonus eiro uzņēmums plāno investēt iekārtu iegādē. Būvdarbus iecerēts pabeigt 2020. gada janvārī.

Līdz ar loģistikas centra būvniecības sākumu Lidl Latvija sāk meklēt darbiniekus. Šobrīd tiek meklēts būvniecības projektu vadītājs un viņa asistents, pārtikas produktu iepirkumu vadītājs un jaunākais iepirkumu vadītājs, kā arī nekustamā īpašuma departamenta vadītājs. Pretendentiem uz iepirkumu vadītāja vai jaunākā iepirkumu vadītāja amatu ir jāprot arī vācu valoda un jābūt gataviem doties mācībās uz ārzemēm (Lietuvu vai citām valstīm) uz aptuveni 14 mēnešiem.

Loģistikas centra būvniecības sākumu ar klātbūtni pagodināja arī Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute, kurš atgādināja par Latvijas un Vācijas senajām tirdzniecības saitēm. Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvijā patlaban ir septiņas lielās tirdzniecības ķēdes ar apmēram 2000 veikaliem, taču 70% no Latvijas pārtikas mazumtirdzniecības tirgus kontrolē divas ķēdes. Lidl ienākšana situāciju varētu mainīt, palielinot konkurenci. R. Šute atzinās, ka Lidl veikala atvēršanu Latvijā ar nepacietību gaida arī vēstniecības darbinieki. Tāpēc nebūšot nekāds brīnums, ja Lidl veikalos pie plauktiem satiksies Latvijas iedzīvotāji un Vācijas vēstniecības darbinieki.

Tikpat nepacietīgi Lidl atvēršanu gaida arī Latvijas iedzīvotāji, galvenokārt cerot uz zemākām produktu cenām. R. Rusevs-Peine ir pārliecināts, ka Lidl, ienākot Latvijā, radīs konkurenci, kas sekmēs gan pārtikas cenu kritumu, gan darba samaksas pieaugumu, kā tas noticis, uzņēmumam ienākot Lietuvā.

Šobrīd Lietuvā ir 39 Lidl veikali un tuvākajā laikā plānots atklāt vēl divus veikalus. Uzņēmums plānojis attīstīties arī Igaunijā. Lidl kopuma ir pārstāvēts 30 pasaules valstīs, tajā ir aptuveni 10 500 veikalu un vairāk nekā 150 loģistikas centru 29 valstīs visā pasaulē. Kopējais darbinieku skaits sasniedz 260 000 darbinieku.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Viedokļi

Radostins Rusevs-Peine, Lidl Lietuva vadītājs un projekta attīstītājs Latvijā un Igaunijā:

- Mēs esam pieņēmuši lēmumu šeit būt un piedāvāt labākās cenas Latvijas iedzīvotājiem. Patlaban esam sagatavošanās posmā, un loģistikas centrs, ko esam sākuši būvēt, būs Lidl Latvija sirds. Tas nodrošinās ātru un efektīvu preču piegādi Lidl veikalos visā Latvijā, tādējādi piedāvājot konkurētspējīgas cenas un augstu produktu kvalitāti. Centrs radīs arī vairākus simtus jaunu darba vietu, kā arī sadarbības iespējas transporta un kravu pārvadājumu uzņēmumiem, sniedzot ievērojamu ieguldījumu Latvijas ekonomikā.

Arvils Ašeradens, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs:

- Tāda pasaules līmeņa spēlētāja mazumtirdzniecības jomā kā Lidl ienākšana Latvijā ir vēl viens apliecinājums tam, ka mēs esam novērtēti un piederīgi tai pasaules daļai, kuru raksturo strauja ekonomiskā izaugsme, rosība un produktivitāte. Lidl plānotās investīcijas veicinās ne tikai iekšēju izaugsmi un veselīgu konkurenci mazumtirdzniecības jomā, bet arī stiprinās mūsu pozīcijas Baltijā attiecībā uz investīciju piesaisti.

Nils Ušakovs, Rīgas domes priekšsēdētājs:

- Rīga priecājas par katru jaunu uzņēmumu, kurš sāk darboties galvaspilsētā. Lidl mums ir īpaši liels ieguvums, jo topošais loģistikas centrs un vairāki veikali nozīmē lielas investīcijas ekonomikā, jaunas darba vietas iedzīvotājiem un nodokļu ieņēmumus budžetā. Turklāt jāatceras, ka tā būs papildu konkurence tirdzniecībā, kas ļaus rīdziniekiem preces iegādāties gan tuvāk dzīvesvietai, gan par zemākām cenām. Rīga ir atvērta pilsēta gan lielākiem, gan mazākiem investoriem, un mēs vienmēr esam gatavi konstruktīvai sadarbībai visu iedzīvotāju interesēs.