NRA noskaidro: Radio SWH akcijas Meroni mēģinājis pirkt jau 2015. gadā

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Šveices advokāts Rudolfs Meroni paudis gatavību parakstīt ar akciju sabiedrības Radio SWH akciju pirkumu saistītos dokumentus jau 2015. gada 22. septembrī, taču darījums toreiz izjucis, jo akciju īpašnieks – Īrijā reģistrētās kompānijas šefs – bijis nosolījies savas akcijas pārdot Igaunijā reģistrētai kompānijai, Neatkarīgajai apliecināja 2015. gadā ieplānotā darījuma dalībnieks Guntars Kukuls, un par to liecina arī Neatkarīgās rīcībā nonākušie darījuma dokumenti.

2015. gada 22. septembra elektroniskā vēstulē G. Kukulam, kurš pārstāvēja viņam pastarpināti piederošo SIA Amber Coast Union, R. Meroni devis ­zaļo gaismu Radio SWH akciju iegādei, norādot, ka viņam nosūtītie Radio SWH akciju pirkuma dokumenti ir pieņemami un ir parakstāmi «šodien, vai kad vien tas ir ērti».

Fiduciārais* pakalpojums

Spriežot pēc parakstīšanai sagatavoto līgumu tekstiem, a/s Radio SWH akciju iegādei R. Meroni pārvaldītā akciju sabiedrība Ventbunkers (VBU) nolīgusi SIA Amber Coast Union (ACU) sniegt «fiduciāros pakalpojumus»*. Pušu līgumā, kas tā arī saucas - Līgums par fiduciārajiem pakalpojumiem, sadaļā Līguma priekšmets teikts, ka «ACU palīdz VBU uzdevumā iegādāties a/s Radio SWH, reģistrācijas numurs 40003125825, reģistrācijas adrese: Ganību dambis 24D, Rīga LV-1005 (SWH). VBU akceptē šādu pakalpojumu».

Līguma sadaļā Sniedzamie pakalpojumi norādīts, ka «ACU sniedz fiduciāros pakalpojumus VBU». Norādīts, ka «kopējā pirkuma summa nedrīkst pārsniegt 2 300 000 (2,3 miljonus eiro), pie kam daļa no šīs summas var tikt izmaksāta par konsultācijām vai komisijās trešajām pusēm».

Tur arī teikts: VBU paredzējusi, ka 8% akciju jāatstāj SWH menedžmentam. No līguma teksta izriet, ka darījumu plānots slēgt kā VBU darījumu, un patiesā labuma guvējs no šī darījuma ir vienīgi VBU.

Dokumentā minēts, ka ACU saņems par fiduciārajiem pakalpojumiem 10 000 eiro gadā, kas, protams, ir neliela summa.

Savukārt no otra dokumenta projekta, kas saucas Akciju pirkšanas līgums, redzams, ka akciju pirkšanas-pārdošanas darījums ieplānots starp Radio SWH tā laika īpašnieku Īrijā reģistrēto Communicorp Group Ltd. un G. Kukula pārstāvēto ACU. Līguma priekšmets - pārdevējs pārdod 100% viņam piederošās Radio SWH akcijas ACU. Norādīts, ka pircējs pārdevējam par pirkumu samaksā 2 miljonus eiro un šo summu pārskaita uz līgumā norādīto bankas kontu 24 stundu laikā pēc līguma parakstīšanas. Viens no parakstītajiem līguma eksemplāriem jāpiegādā pārdevējam uz viņa norādīto adresi, savukārt pircēja līguma eksemplārs jānogādā uz R. Meroni kontrolēto uzņēmuma SIA MS Konsultanti adresi Rīgā, Zvejnieku ielā. Šā uzņēmuma valdē savulaik darbojās R. Meroni sieva ukrainiete Ļubova Meroni (nu jau ir šķīrušies), bet kopš 2015. gada jūnija tur darbojas pašreizējā R. Meroni dzīvesbiedre ukrainiete Lidija Hitričenko.

Respektīvi, šie dokumenti liecina, ka jau 2015. gadā bija ieplānots darījums, kurā G. Kukulam piederošs uzņēmums formāli kļūtu par Radio SWH īpašnieku, par akciju pirkumu maksātu Ventbunkers, bet patiesais Radio SWH saimnieks būtu R. Meroni. Var tikai izteikt ticamu pieņēmumu, ka nesenajā darījumā ar Radio SWH akcijām finansēšanas un juridiskā shēma ir tā pati - mainījies tikai fiduciāro pakalpojumu sniedzējs.

Pirmā roka igauņiem

G. Kukuls Neatkarīgajai apstiprināja, ka patiešām 2015. gadā šāds darījums ticis gatavots. Vaicāts, kādēļ darījums nenotika, G. Kukuls skaidroja: «Izrādījās, ka tā laika Radio SWH akciju īpašnieks akcijas jau bija apsolījis pārdot igauņiem. Mēs zinājām, ka, iespējams, akciju īpašniekam notiek sarunas ar igauņiem, bet cerējām, ka sarunas ievirzīsies strupceļā un darījums nesanāks. Tādēļ gatavojāmies darījumam un turpinājām vest sarunas. Par to, ka darījumā igauņiem ir pirmā roka un ka vispār ar viņiem tiek vestas sarunas, es uzzināju tikai noslēguma fāzē. Acīmredzot tagad, pēc vairākiem gadiem, igauņi nolēma akcijas pārdot, un Jānis (domāts Radio SWH valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics) uzrunāja tos, kurus vien varēja uzrunāt.»

Vaicāts, kādēļ, spriežot pēc Jāņa Šipkēvica publiski teiktā, darījuma summa nav mainījusies, G. Kukuls norādīja: «Man ar šo neseno darījumu nav nekāda sakara. Tas jāprasa darījuma veicējiem - visticamāk [Aivaram] Gobiņam.»

Uz jautājumu, vai viņam ir nojausma, kurš ir izdabūjis dokumentus un elektroniskās sarakstes ar Meroni par SWH akciju darījumu, G. Kukuls atbildēja: «Tas pilnīgi noteikti ir Edgars Ciniņš. Viņš bija tas, kurš šīs lietas toreiz menedžēja Meroni uzdevumā, un, par cik viņam tie ceļi ar Meroni šķīrās, viņš nolēma izpausties. Tas arī nav nekāds pārsteigums, un viņš to pats arī nemaz neslēpj.»

Prom no Meroni «kolhoza»

Vaicāts, kā viņš pats šķīries ar Meroni, G. Kukuls teica: «Man ar Meroni jau gadu nav nekādu sakaru. Lietas, kuras viņš man bija palūdzis darīt, ņemot vērā ģeopolitisko un ģeoekonomisko situāciju, bija nereāli veikt. Proti, piesaistīt nopietnas kravas ostai un atrast stratēģiskos investorus visam tam viņa kolhozam. Vēl, ņemot vērā viņa personiskās cilvēciskās kvalitātes, tas viss izvērtās pietiekami sarežģīti. Šai ziņā var tikai piekrist Lembergam: lai šādā situācijā kaut cik uzlabotu kravu plūsmu, ir nežēlīgi, sūri, grūti jāstrādā. Salīdzinoši - paraudzīsimies, cik čakli puiši Rīgā strādā, kā, piemēram, Ralfs Kļaviņš un citi. Tādēļ arī viņiem izdodas kaut ko piesaistīt. Savukārt tā Rudolfa brigāde, maigi izsakoties, neuzrāda tādas cilvēciskās un profesionālās kvalitātes, lai kaut ko ko spētu piesaistīt no Krievijas. Kad tika atrasti daži varianti, kuri bija izrādījuši interesi, tad kaut kā tā sarunu vešana nenotika gana ātri un gana efektīvi. Man ir tuvi draugi un kolēģi - Jurijs Šabašovs un citi - ar brīnišķīgiem sakariem Krievijā. Kad vienu, otru, trešo reizi nekas nenotika, tad visa uzņēmēju interese arī atslāba. Tādēļ man ar šo brandžu jau vairāk nekā gadu nav vispār nekādu sakaru. Kas attiecas uz šo pašreizējo SWH akciju darījumu, esmu vien izlasījis avīzē, ka tāds ir noticis.»

Jāatgādina, ka augusta beigās kļuva zināms, ka a/s Radio SWH 80% akciju pārdoti SIA Media Support, kuras vienīgais valdes loceklis ir R. Meroni uzticamības persona Aivars Gobiņš. Šis uzņēmums cita starpā reģistrēts jau minētajā adresē Rīgā, Zvejnieku ielā 14A-3, kur reģistrēti vairāk nekā divi desmiti R. Meroni kontrolētu uzņēmumu, tostarp Latvijas naftas tranzīts, SIA Airtech, SIA Ventspils ekspedīcija, R. Meroni vaļasprieks - Igates pils nomnieks un vīna tirgotājs SIA Domaines et Chateaux u.c.

* FIDUCIĀRIE JEB TRASTA pakalpojumi latviešu valodā pieejamās vārdnīcās tiek skaidroti kā tādi, kur klients nodod savus aktīvus trasta pakalpojumu sniedzējam, kurš, savukārt, nodrošina darījumu veikšanu savā vārdā ar klienta nodotajiem aktīviem. Fiduciāro pakalpojumu ietvaros pakalpojumu sniedzējs nodrošina visu darījumu veikšanu savā vārdā, bet tai pašā laikā visu darījumu patiesais labuma guvējs ir klients. Trasts ir personificēts pakalpojums, kura pamatā ir darījumā iesaistīto pušu savstarpēja uzticēšanās. Katrs trasta pakalpojumu ietvaros slēdzamais darījums tiek individuāli saskaņots ar klientu. Trasta pakalpojumi tiek balstīti uz savstarpēju klienta un trasta pakalpojumu sniedzēja noslēgtu līgumu un sniedz iespēju klientam veikt darījumus, nodrošinot savu anonimitāti, kā arī realizēt īpaši strukturētus darījumus saskaņā ar paša klienta izvēlētiem darījumu partneriem.

Svarīgākais