LTRK: Vairāku partiju paustās ieceres rada bažas par turpmāko valsts attīstību

© f64

Priekšvēlēšanu laikā vairāku partiju paustās ieceres ir vērtējamas kritiski un rada bažas par turpmāko valsts attīstību, ceturtdien atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvji pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās ar LTRK prezidija locekļiem.

LTRK informēja, ka tikšanās laikā pārrunāti topošās valdības prioritārie pasākumi, lai attīstītu Latvijas ekonomiku un celtu iedzīvotāju labklājību. Tāpat pārrunātas galvenās problēmas uzņēmējdarbībā.

Kameras pārstāvji norādīja, ka uzņēmējdarbībā būtiski, lai valstī būtu stabilitāte, drošība un attīstība, tādēļ priekšvēlēšanu laikā vairāku partiju paustās ieceres, vērtējamas kritiski un rada bažas par turpmāko attīstību. "LTRK ir sagatavojis vīziju, ka Latvijai ir jābūt vietai, kur pulcējas talanti, bet to iespējams sasniegt tikai tad, ja tiek pieņemti valstiski būtiski lēmumi, kas ir izdiskutēti ar biedrību un tuvina mūs mērķim nevis sagrauj iepriekš paveikto," sacīja LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK atgādināja, ka galvenās problēmas uzņēmējdarbībā Latvijā patlaban ir darbaspēka nepietiekamība un kvalifikācija, kā arī nepieciešamība veikt būtiskas reformas, tostarp izglītībā, veselībā un valsts pārvaldē.

Uzņēmēju pārstāvji uzsvēra, ka Latvijā ir jāattīsta eksports, konkurētspēja un produktivitāte. Tāpat uzņēmēju pārstāvji norādīja uz problēmu par normatīvu pieņemšanas kārtību, kad deputāti virza nekvalitatīvus un reizēm arī Satversmei neatbilstošus likumprojektus, vai citkārt, pirms pēdējā trešā lasījuma Saeimā - būtiskus uzņēmējdarbības vidi ietekmējošus grozījumus, neizdiskutējot jautājumus ar nozarēm.

Tikšanās laikā LTRK iepazīstināja arī ar dažādiem biedrības sagatavotiem dokumentiem, tostarp iecerēm, kuras būtu iekļaujamas valdības deklarācijā, kā arī ar LTRK sagatavotajām rekomendācijām politiskajām partijām (apvienībām) un aicinājumu, ko parakstījušas sešas partijas no septiņām Saeimā iekļuvušajām.

Pēc LTRK paustā, Latvijā ir jānosaka četras pamatvērtības - Latvijas un latviešu valodas mūžīgu pastāvēšanu, mērķtiecīgu zināšanu un prasmju pilnveidošanu, turīgumu jeb fokusu uz ilgtspējīgu Latvijas ekonomikas izaugsmi un mērķtiecīgu darbu pie demogrāfiskās krīzes pārvarēšanas. Stratēģisko mērķu vidū ir radīt priekšnoteikumus, lai Latvija būtu kā magnēts un izaugsmes platforma zinošiem un izaugsmes iespēju alkstošiem cilvēkiem, kā arī eksportējošiem un produktīviem uzņēmumiem.

Tāpat aicinājumā deputātiem ietverti deviņi punkti par darāmajiem darbiem 13.Saeimas deputātiem, tostarp saistībā ar konkurētspējīgu nodokļu politiku, energoresursu izmaksu mazināšanu, darbaspēka pieejamības veicināšanu, pašvaldību motivāciju, publiskā sektora komercdarbību, godīgu konkurenci, valsts budžeta veidošanu, efektīvu publisko pārvaldi un LTRK iesaisti regulējumu izstrādē un lēmumu pieņemšanā.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.