Bezdarbnieki finansiālu atbalstu varētu saņemt tikai par dalību vienā no pasākumiem

Turpmāk finansiālo atbalstu, piedaloties vairākos nodarbinātības pasākumos vienlaikus, bezdarbnieks saņems tikai par pirmo pasākumu, kurā tas tiks iesaistīts, paredz šodien valdības komitejā atbalstīties grozījumi noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem.

Kā uzsver Labklājības ministrija (LM), šādi grozījumi nepieciešami, lai novērstu risku, ka finansiālo atbalstu - ikmēneša stipendiju, darba algas dotāciju, komercdarbības dotāciju un ikmēneša dotāciju biznesa plāna īstenošanas sākumposmā, dotāciju reģionālās mobilitātes veicināšanai - vienlaikus saņem bezdarbnieks, kurš iesaistīts vairākos pasākumos paralēli, un lai nodrošinātu to, ka bezdarbnieks, iesaistoties kādā no pasākumiem, konkrētajam mērķim paredzēto finansiālo atbalstu nesaņemtu no vairākiem finanšu avotiem vienlaikus un nenotiktu izdevumu dubultfinansēšana.

Bezdarbniekam, kurš pasākuma "Profesionālā apmācība, pārkvalifikācija, kvalifikācijas paaugstināšana un neformālās izglītības ieguve" laikā vēlas turpināt studijas un iesaistīties pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas apguvē, tiek nodrošinātas tiesības turpināt šīs studijas ne tikai iepriekš uzsāktajā un izvēlētajā studiju programmā, bet arī citā izglītības iestādes programmā, ja izglītības iestāde pati pielīdzina un atzīst iepriekšējā programmā apgūto.

Lai nodrošinātu, ka šajā pasākumā augstākās izglītības programmā tiek iesaistīti tie bezdarbnieki, kuriem tas visvairāk ir vajadzīgs un kuri nespēj paši par saviem līdzekļiem segt studiju maksu, noteikumos atrunāts, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) neiesaista minētajā pasākumā un nefinansē studiju maksu tiem bezdarbniekiem, kas jau studē kādā citā augstākās izglītības iestādes programmā.

Noteikumi papildināti ar normu, kas paredz, ka bezdarbniekam, kurš iesaistījies aģentūras organizētajā apmācībā vai ir noslēdzis līgumu par iesaistīšanos pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, bet kurš zaudē bezdarbnieka statusu, ir tiesības pabeigt apmācības vai turpināt dalību komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai pasākumā, bet viņam vairs nav tiesību saņemt finansiālo atbalstu.

Pasākumu "Apmācība pie darba devēja tam vajadzīgā speciālista sagatavošanai", "Pasākumi noteiktām personu grupām" un "Komplekso atbalsta pasākumi" laikā tiek ierobežots to darba devēju loks, kuriem ir tiesības iesaistīties pasākumos, tādējādi nodrošinot, ka pasākumi sasniedz savu pamatmērķi - atbalsts cilvēkam profesionālo prasmju pilnveidošanai pie noteiktiem darba devējiem.

Noteikumi tiek papildināti ar tiesību normām, kurās tiek noteikts ierobežojums iesaistīt bezdarbniekus nekvalificētos vai mazkvalificētos darbos darba izmēģinājuma pasākumu, jauniešu darba prakses un praktiskās apmācības ietvaros.

Noteikumi tiek papildināti ar apakšpunktu, kas paredz, ka darba praktizēšanai paredzētos finanšu līdzekļus var izlietot pasākuma monitoringam un novērtējumam un ar to saistīto, šo uzdevumu veikšanai nepieciešamo informācijas sistēmu, tajā skaitā - Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijas sistēmu - pielāgošanas izmaksām.

Pasākumam komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai tiek samazināts dotāciju apmērs (pašreizējais dotācijas apmērs - līdz 4000 latu, samazinātais dotācijas apmērs - līdz 2000 latu), dodot iespēju pasākumā iesaistīt vairāk bezdarbnieku, kas ir būtisks faktors, ņemot vērā pašreizējo bezdarba līmeni. Attiecībā uz tiem līgumiem, kas par komercdarbības uzsākšanu starp NVA un bezdarbniekiem noslēgti līdz grozījumu spēkā stāšanās dienai, nevarēs tikt attiecinātas tiesību normu par dotācijas samazināšanu.

Noteikumos veikti arī tehniski un terminu precizējumi, kā arī citi grozījumi. To mērķis ir nodrošināt darba tirgus situācijai atbilstošu aktīvo nodarbinātības un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu sniegšanu klientiem. Noteikumi pamatā precizē atsevišķus aktīvo nodarbinātības un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas nosacījumus ar mērķi sniegt pēc iespējas lielākam skaitam un tieši tiem aģentūras klientiem, kam tas visvairāk nepieciešams, darba tirgus situācijai atbilstošus aktīvos nodarbinātības un preventīvos bezdarba samazināšanas pasākumus, vienlaikus mazinot procedūras, kas izpildāmas pirms pakalpojumu sniegšanas.

Svarīgākais