Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

PVN varētu tikt samazināts arī gaļai, pienam, maizei un zivīm

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Zemkopības ministrija (ZM) plāno rosināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt arī gaļai, pienam, maizei un zivīm, pastāstīja ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

"Ja mēs redzam šo pozitīvo efektu [no samazinātās PVN likmes augļiem, dārzeņiem un ogām], mēs noteikti skatīsim iespēju samazināt PVN likmi tādiem produktiem kā piens, gaļa - es pat pieļauju, ka tas varētu būt nākošais solis, un ar to mēs varētu sasniegt pozitīvus rezultātus. Arī maizei un zivīm. Tās ir pārtikas produktu grupas, kurās mēs, samazinot PVN, dotu nopietnu atspērienu ražotājiem, un to noteikti izjustu katrs patērētājs savā maciņā" sacīja Arnītis.

Viņš piebilda, ka rosināt samazinātās PVN likmes ieviešanu augstāk minētājiem pārtikas produktiem ZM plāno tikai pēc rūpīga izvērtējuma, kā tas ietekmēs valsts budžetu. Arnītis atturējās nosaukt konkrētu laiku, kad samazināto PVN likmi ieviesīs arī citām svaigo pārtikas produktu grupām, taču tas varētu notikt ātrāk nekā 2020.gadā, līdz kuram ir spēkā samazinātā PVN likme Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām. "Nodokļi jāsamazina tur, kur tas dod vislielāko pozitīvo efektu, tāpēc nevilcināsimies," teica Arnītis.

Viņš uzsvēra, ka samazinātās PVN likmes ieviešanai Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām rezultāti ir labāki nekā sākotnēji prognozēts, lai gan iepriekš bija pietiekami daudz pretinieku šai ZM iniciatīvai. "Aktuālie Valsts ieņēmumu dienesta (VID), zemnieku un mazumtirdzniecības tīkla dati rāda pretējo - pozitīvo ietekmi," viņš teica, atgādinot, ka PVN ieņēmumi valsts budžetā no augļu un dārzeņu nozares šā gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn auguši par gandrīz 13 miljoniem eiro salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu, kad PVN likme bija 21%.

Arī mazumtirgotāja "Rimi Latvia" dati liecina, ka Latvijā audzētas kukurūzas pārdošanas apjomi septembrī auguši četras reizes, bet tās cena sarukusi par 39%. Augļu un ogu segmentā septembrī rudens avenes pārdotas septiņas reizes vairāk nekā pērn, bet vēlās Latvijas rudens zemenes - piecas reizes vairāk nekā pērn, ābolu pārdošanas apmēri pieauguši par 36%, bet to cena ir sarukusi par 20%.

"Ja tādā veidā pozitīvās tendences turpināsies, svaigie pārtikas produkti ir segments, kur mēs redzam, ka samazinātā PVN likme dod ļoti efektīvu rezultātu, it sevišķi, ja dārzeņu un augļu audzētāji nākamgad palielinās platības un apmērus," sacīja Arnītis, norādot, ka ZM ir būtiski veicināt Latvijā ražotu, kvalitatīvu pārtikas produktu pieejamību veikalos un atbalstīt vietējos ražotājus. Tāpēc arī nolemts rosināt ieviest samazināto PVN likmi tieši svaigajiem pārtikas produktiem.

PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemērota uz laiku no šā gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.